Ex -Yu

Jeremić: Značajno podignut ugled Srbije

Jeremić: Značajno podignut ugled Srbije
Jeremić: Značajno podignut ugled Srbije

BEOGRAD - Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, koji je poslije pete runde glasanja za tu poziciju bio drugi u ukupnom plasmanu, a prvi u istočnoj Evropi, ocijenio je da je ovim značajno podignut ugled Srbije u svijetu.

Jeremić je istakao da je to rezultat kojim Srbija može da bude izuzetno zadovoljna i dodao da slijedi finalna faza u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice Savjeta bezbjednosti UN.

"Trenutni odnosi velikih sila su prilično napeti i mislim da nije nezamislivo da se to odrazi i na pregovore o izborima za budućeg generalnog sekretara. Ko će iz tog složenog procesa izaći kao pobednik - ostaje da se vidi", rekao je Jeremić za TV "Pink".

On je istakao da je kandidatura Srbije bila jedina u kojoj je do detalja izneseno 53 konkretnih prijedloga za reformu i povećanje efikasnosti rada UN, što je pomoglo sticanju naklonosti nekih od najuticajnijih svjetskih medija koji su otvoreno podržali srpsku kandidaturu, prenijeli su beogradski mediji.

"Međutim bili smo i predmet negativne kampanje, što svakako nije pomoglo. Ali šta da se radi, to je sastavni deo ovog posla, ne osvrćemo se na to i idemo dalje", rekao je Jeremić.

Jeremić je poslije jučerašnje, pete runde glasanja bio drugi, poslije bivšeg porugalskog premijera Antonija Gutereša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije