Ex -Yu

Josipović: Volio bih pobjedu u prvom krugu

Josipović: Volio bih pobjedu u prvom krugu
Josipović: Volio bih pobjedu u prvom krugu

ZAGREB - Ivo Josipović koji se na nedjeljnim izborima bori za novi predsjednički mandat, glasao je na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, a na novinarsko pitanje očekuje li pobjedu u prvom krugu, izjavio je kako bi volio, ali da "to ovisi o volji građanki i građana".

"Imam jako dobar osjećaj. Očekujem pobjedu, što bih drugo", rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite, nakon što je zajedno sa suprugom Tatjanom glasao u prvom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

Na pitanje očekuje li pobjedu već u prvom krugu, odgovorio je da "to ovisi o volji građanki i građana", te dodavši da bi, naravno, "volio da to bude u prvom krugu".

Upitan kako vidi odabir novog hrvatskog predsjednika/ice u okviru politike Evropske unije prema BiH, Srbiji i ostatku jugoistočne Evrope, Josipović je rekao da su svi predsjednički kandidati i kandidatkinja, kada je riječ o BiH, prilično jedinstveni u tome kako voditi politiku.

"Mislim da to neće biti razlikovni ključ u odnosu na kandidate. Svi poštujemo BiH kao suverenu zemlju, zalažemo se za jednakost tri konstitutivna naroda, svih građana i svi smo voljni pomoći BiH na njenom putu u EU i u NATO", odgovorio je Josipović.

Na pitanje koliko će snijeg i vremenske neprilike otežati izlazak na izbore, Josipović je rekao da snijeg može otežati izlaznost.

"Pretpostavljam da će u određenoj mjeri spustiti izlaznost, ali ipak će ostati statistički uzorak koji će vrlo dobro reći o raspoloženju građana", ocijenio je.

 Do 11:30 sati na birališta izašlo 13 odsto birača

Uprkos snježnom nevremenu koje je zahvatilo velik dio Hrvatske, zabilježen je dobar odaziv birača na nedjeljne predsjedničke izbore, a do 11,30 sati na birališta ih je izašlo više od 13 odsto, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

 Svoju biračku dužnost ispunilo je više od 450 hiljada građana, najviše u Karlovačkoj i Splitskoj, a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestilo je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

 Od većih gradova, najbolju izlaznost bilježe Karlovac i Split.

 Nema dojava o eventualnim izbornim nepravilnostima, a ni policija nije dojavila nikakva kršenja javnog reda i mira.

 Ovogodišnji odaziv je bolji od onoga na posljednjim predsjedničkim izborima, prije pet godina.

 Iako su podaci teško usporedivi, jer je u decembru 2009. pravo glasa imao veći broj birača nego ove godine, znakovit je podatak da je 2009. do 11 sati na birališta izašlo samo 390 hiljada birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije