Ex -Yu

Kako do hrvatskog, mađarskog ili njemačkog pasoša?

Kako do hrvatskog, mađarskog ili njemačkog pasoša?
Foto: Ilustracija | Kako do hrvatskog, mađarskog ili njemačkog pasoša?
N.N.

BEOGRAD - Sve više državljana Srbije posjeduje mađarski pasoš, koji ne samo da im omogućava ulaz u 38 više zemalja nego srpski dokument, već i donosi razne pogodnosti, vezane što za politiku Evropske unije, što same Republike Mađarske.

Otako je mađarska vlada prije osam godina ponudila svoje državljanstvo svim Mađarima u dijaspori, oko milion pasoša sa krunom i štitom podijeljeno je po Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj...

Cijeni se da je do 2016. godine oko 150.000 tih pasoša stiglo u Srbiju, no interesovanje za ovu ispravu sjevernog susjeda ne jenjava, a osim Mađara, dvojno državljanstvo traže i Srbi i pripadnici drugih naroda.

Za to imaju oko 160 miliona razloga, što je iznos kredita u evrima koji je mađarska Vlada namijenila kao pomoć svojim državljanima u Vojvodini.

Ka pasošu ove EU zemlje vuče ih i mogućnost da kupuju automobile i nekretnine kod sjevernog suseda, da se besplatno školuju na njihovim univerzitetima, da lakše pređu u drugu EU državu i tamo ostanu, dobro se zaposle, uplaćuju doprinose i sutra ostvare penziju.

Takođe, mađarski dokument otvora 38 granica više nego srpski i sa njim je bez vize moguće otputovati u Ameriku, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Emirate, pokazuje sajt Passport Index.

Kako Zakon o državljanstvu ne pravi razliku po nacionalnoj osnovi, podnosioci ne moraju da budu etnički Mađari - samo treba da dokažu da su im preci prije 1918. godine živjeli na teritoriji ondašnje Mađarske, tj. Vojvodine, da znaju mađarski jezik, da nisu osuđivani i dokažu da neće ugroziti bezbjednost Mađarske. Kako kažu, jezik je najveća prepreka.

Preko Hrvatske do Irske, Nemačke, Holadnije

Osim mađarskog, stanovnici Srbije sve češće traže i hrvatsko državljanstvo, jer iako je pasoš sa šahovnicom najslabiji u Evropskoj uniji, dobra je prva stanica ka nekoj drugoj EU državi.

Hrvatski pasoš najlakše dobijaju oni koji su iz te zemlje izbjegli tokom devedesetih i njihovi potomci, kao i osobe kojima su jedan ili oba roditelja etnički Hrvati.

Dame koje ne spadaju u ove grupe, a silno žele da legalno borave u nekoj EU zemlji, spremne su da plate veliki novac, kako bi se udale za Hrvate i preko njih dobile dozvolu boravka i bolji posao. Ovom "triku" najčešće pribjegavaju Srpkinje i Bošnjakinje, naročito ako je Njemačka zemlja koju žele da zovu svojom novom domovinom.

Njemačka

Njemačko državljanstvo san je mnogih Srba, i nerijetko razlog zbog koga uopšte uzimaju prethodna dva.

Iako je srpska dijaspora u toj državi veoma brojna, dvojno državljanstvo je problem, jer kada vam Njemačka da njen pasoš, traži da se odreknete svakog drugog.

Da bi postao naturalizovan ili prirođen Nijemac, srpski državljanin mora da, uz odgovarajuću dozvolu boravka, osam godina zakonski provede u Njemačkoj (sedam ako završi kurs za integraciju), nije osuđivan, ne koristi pomoć države, ima dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata, poznaje jezik, položi test za naturalizaciju i poštuje njemačke zakone i vrijednosti. Za supružnike njemačkih državljana, azilante i druge grupe, postoje specijalne odredbe.

Dijete koje je rođeno u Njemačkoj od roditelja stranih državljana može da dobije njemačko državljanstvo, ako jedan roditelja zakonski boravi u Njemačkoj osam godina i posjeduje neograničenu dozvolu boravka. Do svoje 18. godine dijete može da posjeduje dvojno državljanstvo, a nakon toga da se odluči za jedno. Drugog mora da se odrekne najkasnije do 23. rođendana.

(blic)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije