Ex -Yu

Karla del Ponte sumnjičava prema kosovskom tribunalu

 Karla del Ponte sumnjičava prema kosovskom tribunalu
Karla del Ponte sumnjičava prema kosovskom tribunalu

BERLIN - Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte s nepovjerenjem, sumnjom i čuđenjem gleda na odluku skupštine Kosova o formiranju specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nekadašnje "OVK" i smatra da je takav sud nepotreban.

''Moram reći da se čudim...imam brojne sumnje'', rekla je Del Ponte za radio SRF i istakla da ne vjeruje puno u novi tribunal.

Del Ponte je ukazala da već postoji jedan tribunal, a to je Tribunal UN u Hagu, koji godinama obrađuje ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i da istraživanje zločina na Kosovu, takođe, spada u rad tog tribunala.

Ona je naglasila da joj izaziva sumnju to što će taj tribunal imati sjedište na Kosovu koje, prema njenim riječima, nikada nije sarađivalo sa Haškim tribunalom u pitanjima istrage ilegalne trgovine ljudskim organima.

Ta istraživanja traju već četiri godine i do sada, naglasila je Del Ponte, nije ništa pri tom izašlo na vidjelo.

Specijalni izvještač Savjeta Evrope Dik Marti je u svom izvještaju  optužio komandante OVK za umješanost za vrijeme rata u trgovinu organima srpskih i drugih zarobljenika, a Komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za ljudska prava je prije par godina usvojio izvještaj i nacrt rezolucije u kojima se Hašim Tači dovodi u vezu sa trgovinom organima.

Njemački politički magazin ''Špigel'' je prije nekoliko godina pisao o transplantaciji organa u međuvremenu zatvorenoj prištinskoj klinici ''Medikus'', u kojoj je siromašna ruska emigrantkinja Vera svoj lijevi bubreg prodala za 8.100 evra, a Valter, bogati njemački fabrikant, svoj bubreg kupio za 81.000.

U analitičkom izvještaju u najboljem stilu svjetskog novinarstva, magazin ''Špigel'' je tada pisao o davaocima i primaocima, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogastva, o ''pokriću'' kosovskih vlasti..

Novinari su tada došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti u ilegalnu transplantaciju organa, ali i o umješanosti Nijemaca u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

Taj magazin je pisao i o tome da je njemački ljekar Manfred Ber, koji je za vrijeme kosovskog konflikta ugostio porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata ''Medikusa'' koje navodi ''Špigel'', predložili otvaranje klinike na Kosovu, poslao tri miliona evra za kliniku...

Da li je berlinski doktor, kao nevin i naivan, uvučen u balkansku priču i da li ga je njegov kolega Deriši namamio u kriminal, a da on o svemu tome nije imao pojma, pitanje je na koje su, prema navodima tog magazina, pokušali da daju odogovor istražni organi Džonatana Ratela koji je u okviru Euleksa 2010. godine došao na Kosovo.

Šta je još ''Špigel'' saznao?

U julu 2008. godine fabrikant Valter odletio je u Istanbul, gdje se sastao sa jednim od posrednika, a odatle su avionom odeleteli na Kosovo.

Valter i Vera nisu razgovarali međusobno, ali su imali zajednički cilj-kliniku ''Medikus'' na rubu grada-saznao je magazin u priči o bogatom Valteru, koji je pogazio i moral i pravo da bi spasao svoj život, i siromašnoj Veri, koja je prodala bubreg da bi dovela kćerku iz Rusije u Izrael i monstruoznim događima koji su obilježili novu političku istoriju Kosova.

'Špigel'' je tada došao i do poražavajuće jasnog saznanja da svjetska trgovina organima funkcioniše po jednostavnoj šemi - postoje import i eksport nacije - Izrael, Saudijska Arabija, Amerika i Kanada uvoze, a Kina, Indija, Filipini, Egipat i Moldavija izvoze, navodi magazin.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije