Ex -Yu

"Kosova Sot": Neformiranje specijalnog suda, Tačijeva dvostruka igra

"Kosova Sot": Neformiranje specijalnog suda, Tačijeva dvostruka igra
"Kosova Sot": Neformiranje specijalnog suda, Tačijeva dvostruka igra

PRIŠTINA - Neizglasavanje ustavnih amandmana koji bi otvorili put za usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK, analitičari u Prištini smatraju dvostrukom igrom Hašima Tačija i dijela poslanika njegove DPK s različitim ciljevima pa i izazivanje prijevremenih izbora.

Prištinska "Kosova Sot" piše da nekoliko poslanika Tačijeve DPK radi iza leđa po želji grupe "koja već godinama drži državu Kosovo kao taoca" i dio su organizovanog kriminala korupcije i kosovskog podzemlja.

Sa jedne strane, piše list, poslanici podržavaju svog lidera kada je riječ o glasanju o ustavnim amandmanima i zakonu o specijalnom sudu, dok sa druge, kako se navodi, krijući od njega rade drugačije.

Ovakvo neiskreno ponašanje poslanika grupe DPK će, po mišljenju analitičara, biti opasan scenario koji bi mogao da dovede do pucanja koalicije što bi dalje moglo da dovede do novih izbora ili do formiranja koncentracione vlade.

"Kosovsko političko rukovodstvo je uspjelo da ubijedi ne samo članove svoje partije već i narod da prihvate Ahtisarijev plan, a danas ne uspijeva da ih ubijedi u osnivanje tribunala! Ima mnogo razloga", rekao je analitičar Behlul Bećaj.

To je, kaže, zbog toga jer je praktično s jedne strane izgubiljeno povjerenje naroda dok će sa druge biti izgubljeno povjerenje stranaca.

"Snaga stranog uticaja daleko je manja od interesa pretpostavljenog gubitka, ukoliko eventualno bude omogućeno osnivanje tribunala. To bi za posljedicu imalo eventualno zatvaranje onih za koje se pretpostavlja da su činili zločine ili su ih podržavali, pod uslovom da taj tribunal ne imitira UNMIK ili EULEX. Moglo bi da se radi i o scenariju DPK za izlazak na nove izbore, ali bi prije toga moglo da se dogodi sučeljavanje sa gorkom istinom", rekao je Bećaj za "Kosova Sot".

I politikolog Faik Krasnići smatra da je (ne)glasanje sedmorice poslanika DPK za specijalni sud bila predstava koju je rukovodstvo od početka dogovorilo, ali to, po njegovim riječima, neće proći bez posljedica.

"Ovo je sve igra Hašima Tačija zarad njegovih velikih planova. Ova koalicija je od početka bila sramotna i neuspješna, jer su je napravili ljudi kojima je interes bio da zaštite svoje poslove i da preko vlasti još više iscijede ovaj narod i ovu zemlju, da održe monopole, da razviju svoje kriminalne aktivnosti", rekao je Krasnići.

"DPK je u koaliciju sa DSK ušla privremeno kako bi se spasla odlaska u opoziciju, jer je poznato da je poslije formiranja koalicije VLAN bila satjerana uza zid i mogla je da se spase samo koalicijom sa DSK", kaže on.

"Ali uprkos tome što su ove dvije partije preuzele na sebe i garantovale međunarodnoj zajednici da neće biti nikakvih problema u vezi s izglasavanjem odluke o foriranju specijalnog suda, nisu u tome uspjele, što je razočaralo i naše prijatelje iz inostranstva", rekao je.

Krasnići je ubijeđen da će odluka o formiranju suda biti izglasana i da će za nju glasati i poslanici Tačijevog DPK.

"Sve ovo je bila samo igra ove partije zarad njihovih velikih planova u vezi međunarodne zajednice. Poslije izglasavanja odluke o specijalnom sudu međunarodna zajednica neće spriječiti DPK da raskine koalciju sa DSK. A ako se to ne dogodi, stranci će je na jesen sami rasturiti, što će dovesti do novih izbora", objašnjava Krasnići.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da su sada na potezu zemlje Kvinte koje su uvidjele da vladajuća koalicija nema dovoljan broj glasova za odluku o formiranju specijalnog suda i da će formirati privremenu vladu.

"Ova sadašnja koalicija je formirana uprvo radi glasanja za specijalni sud. Vlade Kvinte su sada uvidjele da su pogrešile u računici i da je rješenje formiranje sveobuhvatne koalicije svih parlamentarnih partija. Aktuelna opozicija je uputila signale da bi mogla da razgovara u tom smjeru", rekao je Spahiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije