Ex -Yu

Kosovska policija povećala prisustvo u Talinovcu

Kosovska policija povećala prisustvo u Talinovcu
Kosovska policija povećala prisustvo u Talinovcu

UROŠEVAC - U selu Talinovac kod Uroševca, gdje je prije dva ubijen bračni par Jeftić, situacija je mirna, a 16 srpskih povratnika provelo je besanu noć uprkos prisustvu pripadnika Kosovske policijske službe.

Mještanin Bogdan Đorđević rekao je Srni da su Srbi noć proveli okupljeni u jednoj kući i da su nakon ubistva Milovana i Ljiljane Jeftić u strahu da su svi meta nekog ostrašćenog ekstremiste.

"Plašimo se da se iza njihovog ubistva krije namera da nas proteraju i da su nam ubistvom predsednika sela i njegove supruge ostavili poruku da nam opstanka nema i da su naše nade o mogućem masovnijem povratku samo san", naveo je Đorđević.

Nakon jučerašnje posjete ministra za povratak i zajednice u privremenoj vladi Kosova Radojice Tomića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Saše Rašića, patrole kosovske policije neprestano dežuraju u selu, ali mještani se plaše da će policijsko obezbjeđivanje trajati samo dok se ne "završi priča" o ubistvu povratnika.

"Ne verujemo da će KPS ostati stalno u selu. Trebali su da preduprede incidente, a ne sada kada se ubistvo dogodilo da nam daju garancije o povećanoj bezbednosti", rekao je mještanin Svetislav Ilić.

On kaže da od povratka Srba u ovo selo 2006. godine niko od predstavnika vlasti do juče nije nogom kročio u Talinovac.

U kosovskoj policiji Srni je potvrđeno da je nekoliko lica povodom ubistva bračnog para Jeftić privedeno na informativni razgovor.

Ljiljana i Milovan Jeftić iz sela Talinovac kod Uroševca ubijeni su u petak, 6. jula, po jednim metkom ispaljenim iz neposredne blizine.

Mještani Talinovaca su juče tražili da im bude obezbijeđen privremeni smještaj u Gračanici.

U Talinovcu je do 1999. godine živjelo blizu 200 Srba, a poslije samo dvadesetak. Ovo je prvo ubistvo u ovom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije