Ex -Yu

Linta: Pravda će biti zadovoljena tek kada Glavaš bude pravosnažno osuđen

Linta: Pravda će biti zadovoljena tek kada Glavaš bude pravosnažno osuđen
Linta: Pravda će biti zadovoljena tek kada Glavaš bude pravosnažno osuđen

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta pozdravio je odluku Vrhovnog suda Hrvatske da osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš bude vraćen u istražni zatvor, ocijenivši da će pravda biti zadovoljena kada sud donese pravosnažnu i adekvatnu presudu.

Linta očekuje da Vrhovni sud Hrvatske u razumnom roku ponovo razmotri argumente protiv Glavaša u vezi sa ubistvom srpskih civila u Osijeku i da mu izrekne maksimalnu kaznu predviđenu zakonom, a to je 20 godina.

"Sve drugo bi bilo ruganje pravdi i još jedan dokaz da Hrvatska štiti ratne zločince", istakao je Linta u saopštenju.

On smatra da u Hrvatskoj nema političke volje da budu kažnjeni počinioci ratnih zločina protiv Srba i da se priznaju srpske žtve.

Linta je podsjetio da je to potvrdio i "Amnesti internešenel" u svom godišnjem izvještaju, navodeći da je u Hrvatskoj stopa istraga i procesuiranje ratnih zlčina na niskom nivou, kao i da Hrvatska i dalje odugovlači sa donošenjem zakona koji će regulisati odštetu za sve civilne žrtve rata.

Linta apeluje na Evropsku komisiju da traži od Hrvatske da ispuni obaveze koje je preuzela tokom svojih pristupnih pregovora, a koje su navedene u članu 36 stavu 1 Ugovora o pristupanju.

Hrvatska se ugovorom o pristupanju sa EU, koji je potpisan novembra 2011. godine, obavezala da će, između ostalog, nastaviti poboljšavati nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosuđa i postupanje u domaćim predmetima ratnih zločina.

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva, preinačio rješenje Županijskog suda i ponovo odredio istražni zatvor za Glavaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije