Ex -Yu

Ljimaj ponovo oslobođen optužbi za ratni zločin

Ljimaj ponovo oslobođen optužbi za ratni zločin
Ljimaj ponovo oslobođen optužbi za ratni zločin

PRIŠTINA - Vrhovni sud samoproglašenog Kosova odbacio je zahtjev specijalnog tužioca da bude poništena prvostepena presuda kojom su desetorica bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) oslobođena optužbe da su 1998. godine počinili zločin nad civilima i pripadnicima srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

Presudom Osnovnog suda u Prištini, koju je kasnije potvrdio Apelacioni sud, za ovaj ratni zločin optužena je desetočlana grupa koju čine Fatmir Ljimaj, Naser Krasnići, Naser Šalja, Nedžmi i Arben Krasnići, Sabit Šalja, Refki Mazreku, Behljuj Ljimaj, Šaban Šalja i Besim Šurdhaj. 

Najmanje 50 ubijenih i izmasakriranih žrtava bačeno je u Krečanu da bi se prikrili tragovi zločina. 

Kako je zvanično saopšteno iz Komisije za nestala i kidnapovana lica, kasnije su pronađeni posmrtni ostaci desetak lica koja su identifikovana DNK analizom.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović rekao je Srni da se ove porodice i dalje nadaju da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde i da će istina kad-tad izaći na vidjelo. 

"Problem je i dalje nedostatak svjedoka i dokaza, jer su naručioci i odgovorni, zatirući tragove zločina, uglavnom uništili dokaze, a svjedoke uklonili", dodao je Trifunović. 

U izvještaju Dika Martija, izvjestioca Savjeta Evrope o trgovini organima na Kosovu, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa dreničke grupe Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lapušnik. 

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, ali je poslije procesa, održanog u sjenci zastrašivanja svjedoka, oslobođen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije