Ex -Yu

Makedonija: Afera "prisluškivanje", svi dokazi odbačeni

Makedonija: Afera "prisluškivanje", svi dokazi odbačeni
Makedonija: Afera "prisluškivanje", svi dokazi odbačeni

SKOPLJE - Osnovni sud u Skoplju odbacio je kao neosnovane sve dokaze u vezi sa aferom "prisluškivanja".

U okviru ove afere opoziciona stranka SDSM Javnom tužilaštvu podnijela krivične prijave protiv makedonskog premijera Nikole Gruevskog, bivših ministara Gordane Jankulovske i Mileta Janakijevskog, bivšeg šefa Bezbjedonosno-obavještajne agencije Saše Mijalkova i drugih.

Prema ocjeni suda, snimci i transkripti nisu prikupljeni saglasno Zakonu o praćenju komunikacija i ne mogu biti predmet istrage, saopšteno je iz Osnovnog suda u Skoplju.

Sud je ovakvu odluku donio na zahtjev advokata osumnjičenih, a rok za žalbe ističe u ponoć.

Makedonsko tužilaštvo oformilo je 27 predmeta u vezi sa prisluškivanim razgovorima koje je objavila opozicija, ali, zbog delikatnosti slučaja, do sada nisu saopštavani detalji.

Afera "prisluškivanja" počela je krajem januara, kada je makedonski premijer Nikola Gruevski optužio lidera najveće opozicione stranke SDSM Zorana Zaeva da je "na nelegalan način i uz pomoć stranih obavještajnih službi organizovao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha da bi nabavio kompromitujuće podatke pomoću kojih bi prinudio Vladu da podnese ostavku".

Ubrzo zatim, Zaev je objelodanio da je u Makedoniji "najmanje 20.000 ljudi u posljednjih nekoliko godina prisluškivano" i za to optužio Gruevskog i Mijalkova, te je počeo da objavljuje prisluškivane razgovore, što je pogoršalo tešku političku situaciju u zemlji.

Početkom juna lideri četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, posredovanjem komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, postigli su dogovor o prevazilaženju političke krize.

Prema tom dogovoru, predviđeno je održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u aprilu naredne godine, uz realizaciju nekoliko ključnih elemenata, među kojima je uređenje biračkih spiskova i formiranje specijalnog tužioca koji će se baviti aferom "prisluškivanja".

Zaev je upozorio da će nastaviti da objavljuje prisluškivane razgovore ukoliko u predviđenom roku ne bude izabran specijalni tužilac. /kraj/vb/dad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije