Ex -Yu

Marti: Potrebna ad hok istraga o trgovini ljudskim organima

Marti: Potrebna ad hok istraga o trgovini ljudskim organima
Marti: Potrebna ad hok istraga o trgovini ljudskim organima

BEOGRAD - Beograd očekuje detaljnu istragu nakon usvajanja rezolucije o trgovini organima, a autor izvještaja Dik Marti predlaže ad hok pravnu strukturu za istragu.

Marti je u intervjuu "Frankfurtskim vestima" rekao da Euleks, kakav je danas, ne može da istraži navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Vlasti u Beogradu očekuju da će poslije usvajanja rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a povodom izvještaja Dika Martija, biti otvorena detaljna istraga i utvrđene sve činjenice o trgovini organima i kriminalu na Kosovu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da Rezolucija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u potpunosti podržava stav Vlade Srbije da je na Kosovu kao i u ratovima na području bivše Jugoslavije bilo zločina na svim stranama.

"Naš stav je od samog početka bio, i to ne samo u odnosu na Kosovo i Metohiju, nego i na građanski rat na prostorima bivše Jugoslavije, da je zločina bilo na svim stranama, da su zločini individualizovani, da svaki zločinac mora da odgovara", naglasio je premijer.

I ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić očekuje sveobuhvatnu istragu međunarodne zajednice da bi se otkrila istina o trgovini

organima na Kosovu.

"Sada je na potezu međunarodna zajednica, oni koji vrše faktičku vlast na Kosovu, a posebno Euleks, za koji je Ketrin Ešton rekla da ima kapaciteta da sprovede tu istragu", rekao je Ljajić i dodao da je Tužilaštvo za ratne zločine spremno da sarađuje, kao i da će sve relevantne dokaze dostaviti Euleksu.

S druge strane, specijalni izvestilac pak ocjenjuje da postoji opasnost da njegov izveštaj o trgovini ljudskim organima otetih Srba na Kosovu ostane neistražen.

"Euleks kakav je danas ne može da istraži taj slučaj. Možda bi neki mogli da se zadovolje glasanjem za rezoluciju kao virtuelnim izrazom znajući da se zapravo ništa neće dogoditi u nastavku. Mislim da treba biti oprezan i da je potrebno uspostaviti jednu strukturu koja bi bila efikasna u rasvetljavanju istine. Iskreno rečeno, Euleks onako kako je primoran da radi danas i kako je organizovan, ne vjerujem da može da sprovede istragu na ozbiljan način", kazao je Dik Marti za „Frankfurtske vesti“.

Marti smatra da, ukoliko se pogledaju državna pravosuđa i međunarodno pravosuđe u regionu, te strukture nisu bile sposobne da zaštite svjedoke.

Zbog toga bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude stvorena jedna ad hok pravosudna struktura - osnovana posebno za istragu trgovine organima koja bi se nalazila van Kosova, koja bi raspolagala pravom da primenjuje mere koje štite svedoke i porodice svedoka - ne samo za vreme procesa nego i posle njega.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je države članice Afričke unije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne kriminalističke istrage navoda iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima, koja će biti sa međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici.

Jeremić se, obraćajući se učesnicima sastanka Izvršnog komiteta Afričke unije, zahvalio većini članica ove organizacije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Vaša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije nas je veoma obradovala", poručio je Jeremić.

On uskoro očekuje početak dijaloga Beograda i Prištine i najavljuje da Srbija namjerava da bude otvorena i iskrena u onome šta želi i o čemu može da se postigne dogovor.

"Ponavljam, dijalog je jedini put za mir na Kosovu. To će ostati pozicija Srbije, bez obzira na navode u uznemiravajućem izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", naveo je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije