Ex -Yu

Merk: Njemačka podrška Srbiji i u izbjegličkoj krizi

Merk: Njemačka podrška Srbiji i u izbjegličkoj krizi
Merk: Njemačka podrška Srbiji i u izbjegličkoj krizi

PREŠEVO - Njemačka ća nastaviti da podružava Srbiju u sučaavanju sa problemom izbjeglica sa ratom zahvaćenih područja, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Njemačke pokrajine Bavarske Beata Merk.

Ona je, posle obilaska Privremenog centra za migrane, odala priznanje srpskim vlastima i ministru rada Aleksandru Vulinu na svemu što je urađeno u tom centru.

"Pozitivno sam iznenađena time šta je ovde urađeno i na koji način se radi...Srbija zajedno sa Njemačkom čini sve sto je moguće, a Njemačka će i dalje u saradnji sa Srbijom pokušati da pomogne koliko može", rekla je Merk.

Ona je dodala da Srbija može da očekuje pomoć Njemačke na tom putu, zahvalivši i građanima Srbije i nevladinim organizacijama zbog pozitivnog odnosa prema izbeglicama.

Merk je navela da "ne samo da možemo, nego i moramo da pomognemo tim ljudima", istakavsi da "to nije posao za jednu ili dve zemlje, jer EU ima 28 članica".

"Danas je negdje izjavljeno da je problem migranta njemački problem - to nije njemački problem - to je problem čitavog svijeta, cijele Evrope, svih 28 članica EU, a ne sam o pojedinčno jedne zemlje", rekla je Merk.

Ona je istakla da je danas sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom razgovarala o tome i da je "zajdnički stav da je naša obaveza da pomognemo ljudima koji su iz ratnog područja krenuli da bi sačuvali svoje živote".

Vulin je zahvalio Njemačkoj na podršci, istakvaši da Srbiji polltička i ekonomska pomoć Berlina veoma mnogo znači.

"Više od svega nama znači i njihovo prepoznavanje da Srbija dobro radi , koliko je odgovorna i koliko je potrebno poltičko rešenje na nivou EU", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, važnije od novca i pomoći jeste "da li će EU zauzeti jedinstvenim poltički stav, na osnovu koga će se rešavati problem migracija".

“EU ovih dana polaže možda i najznačajniji ispit od svog osnivanja - ili će se uspostaviti jedinstvena pravila za svih 28 zemalja ili više nikada neće moći da se pozove na mogućnost da funkcioniše kao organizovana zajednica u kojoj će ista pravila važiti za sve", rekao je on.

Vulin je naveo i da je EU za nas koji želimo da postanemo njena članica sistem vrijednosti i "nije nikakav bankovni automat".

"Za nas je ona sistem vrednosti koje se odnose pođednako i na velike i na male i na bogate i na siromašne", rekao je on, dodajući da Srbija traži da učestvuje u procesu donošenja zajedničkog rešenja.

Vulin je rekao i da Srbija, koja nije članica EU, problem koji ima sa migrantima mora se rešava zajedno sa zemljama EU.

Privremeni centar za migrante obišli su i predsjednik Koordinaciong tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, ambasador Velike Britanije Denis Kif i državni sekretar MUP-a Aleksandar Nikolić.

I u Mirataovcu, mjestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, nedavno je otvoren privremeni kamp sa šatorima, u kome migranti dobijaju prvu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije