Ex -Yu

Milanović: Hrvatska poklonila oružje Amerikancima

Milanović: Hrvatska poklonila oružje Amerikancima
Milanović: Hrvatska poklonila oružje Amerikancima

ZAGREB - Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je danas da je Hrvatska udovoljila zahtjevu SAD i toj zemlji poklonila oružje iz zaliha Hrvatske vojske, naglašavajući da je riječ o "zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca".

Mediji su ranije objavili da je Hrvatska, na zahtjev SAD poslala oružje Kurdima u Iraku, a Milanovića su novinari u Gunji pitali da li je to tačno i da li je Hrvatska zbog toga izložena terorističkoj prijetnji.

"Mi smo prošli jako puno i napatili se kao rijetko koji narod u Evropi, a, s druge strane, stalno se nečega bojimo, ili nas nečim plaše. Moramo se riješiti kompleksa koji nas istorijski opterećuje. Mi smo mlada, moderna država, članica EU i NATO-a i to za sobom povlači određene obaveze i neugodna stanja", odgovorio je Milanović, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer tvrdi da to nije oružje za Kurde, te da je riječ o zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca.

Milanović je podsjetio da je Hrvatska od SAD nedavno dobila više od 200 najmodernijih i najskupljih kamiona, što je, kako je istakao, najveća donacija koju je zemlja ikad dobila.

Hrvatski premijer je napomenuo da su i ranije vlade viškove oružja slale Amerikancima. "Ukoliko oni time pomognu borbi za demokratiju, a protiv isključivosti bilo kojeg fundamentalizma, onda je to prihvatljivo", smatra Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije