Ex -Yu

Milanovićev salto mortale ka desnici

Milanovićev salto mortale ka desnici
Milanovićev salto mortale ka desnici

ZAGREB, BANJALUKA - Izjava Zorana Milanovića, lidera SDP-a i bivšeg premijera Hrvatske, prema kojoj su Srbi "šaka jada" i prema kojoj BiH nije država, nastavak je njegovog zaokreta prema desnici i treba je posmatrati kroz prizmu izborne kampanje, smatra većina onih koji su se juče osjetili prozvanim, a nakon što su imali uvid u tajni snimak koji su objavili hrvatski mediji.

Milanović se, da podsjetimo, vjerovatno ne znajući da se razgovor snima, požalio hrvatskim braniteljima, s kojima se sastao u prostorijama stranke, da nema pravih sagovornika za saradnju u Srbiji i BiH, te iznio niz uvredljivih kvalifikacija, posebno na račun Aleksandra Vučića, premijera Srbije.

"Ovo u Bosni i Hercegovini je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao big shit... Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati. Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste, jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima. Nekakav desničar iz austrijske provincije, kako bi dobio glasove Srba u Austriji, kojima jako dobro zvuči to da se Srpska Republika otcijepi, da se organizira referendum i tip igra na to. I što ćemo mi, ostaviti Hrvate u BiH s Bošnjacima? E pa nećemo... Dakle, imamo posla s negativcima, zapamtite to, to su negativci, to nisu dragi i topli ljudi", kazao je Milanović, koji je ocijenio da su Srbi "šaka jada".

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, rekao je juče kako ne zna šta je pravi motiv izjave osim izborne kampanje i dodao kako njegove riječi podsjećaju na lik i djelo Ante Pavelića, lidera NDH.

"On nije običan političar, to je čovek koji računa da bi ponovo mogao da formira vladu Hrvatske posle izbora i već je nagovestio koliko bi pogubni bili potezi njegove vlade po srpsko-hrvatske odnose", ocjenjuje Nikolić, koji je poručio kako Srbija i dalje pruža ruku pomirenja Hrvatskoj.

Inače, mnogi smatraju kako je ovom izjavom Milanović potvrdio da su odnosi u regionu na najnižem mogućem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, osudio je juče govor mržnje, koji stvara dodatne tenzije i podstiče negativne predrasude, koje mogu imati dalekosežne posljedice, te uputio otvoreno pismo Milanoviću.

"Gospodine Milanoviću, osobno sam, kao i svi građani BiH, bio više nego iznenađen Vašim neodmjerenim izjavama i nedoličnim komentarima, kojima negirate državnost Bosne i Hercegovine i vrijeđate i omalovažavate sve njene građane, koji su Vas više puta srdačno i toplo ugostili, iako ste dolazili ne zbog ljubavi prema BiH, ili bilo kojem njenom narodu, nego očito iz političkih, odnosno predizbornih ciljeva. Da ste htjeli, a prilika je bilo bezbroj, mogli ste, posebno u periodu kada ste bili na funkciji premijera, vrlo kvalitetno sarađivati i komunicirati s predstavnicima bh. institucija, ili barem s gradanima BiH, i upoznati istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine i svima poznate moralne i ljudske kvalitete ljudi na ovim prostorima", naveo je Zvizdić u pismu.

Poručio mu je da je iskazujući ovakve i slične krajnje neprimjerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupio od vrijednosti koje bi, kao neko ko pretendira da ima lidersku poziciju u Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU, trebalo da baštini i promoviše.

"Bosna i Hercegovina je zemlja nobelovaca, oskarovaca, zemlja Maka Dizdara, Meše Selimovića, Ive Andrića, Alekse Šantića, Petra Aranđelovića, Vladimira Preloga, zemlja izuzetnog kulturno-historijskog nasljeđa, najpoznatijih festivala, pop i rok grupa, uz koje ste, nadam se, i Vi odrasli, zamlja općepoznatog gostoprimstva", naglasio je Zvizdić u pismu.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, smatra kako je pretjerao te mu poručio kako bi bilo bolje da počne da se izvinjava svima koje je uvrijedio.

"Mislim da bi neko ko je kandidat za premijera Hrvatske i ko je već bio na toj funkciji morao s mnogo više poštovanja i takta govoriti o susjedima i odnosima u regionu. Gospodin Milanović je uvrijedio i BiH, Srbiju i Srbe kao narod i Evropsku narodnu partiju i mnoge druge", naveo je Crnadak, koji je lidera SDP-a uporedio s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

Ideju da BiH preko reda ugura u EU ocijenio je kao medvjeđu uslugu.

"BiH treba da svoje ekonomske, socijalne, pravne i druge parametre uskladi s evropskim standardima, a najbolji put za to je normalna procedura. Ne trebaju nam nikakve prečice, već pošteno vrednovanje naših reformi i svega onoga što radimo na putu ka EU", kazao je Crnadak.

Na izjave nisu ravnodušni ostali ni u SDP BiH, iz kojeg su rekli kako Milanović ne razumije temeljne vrijednosti BiH, a posebno ih je pogodilo to što su teške riječi došle iz usta proklamovanog socijaldemokrate.

"Kao partija koja baštini principe socijaldemokratije i čvrsto vjeruje u jednakost svih u BiH, poručujemo Milanoviću da čim prije dođe u BiH i pokuša shvatiti njene temeljne vrijednosti različitosti i suživota", poručili su.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, ocijenio je da je Milanovićeva retorika ozbiljan problem za njegovu stranku i koaliciju koju predvodi. Po njegovom mišljenju, Milanović želi da bude gori od hrvatske desnice doprinoseći uvredama i ponižavanjima Hrvatskoj susjednih država.

"Ako je Zoran Milanović za šaku glasova spreman druge proglašavati šakom jada, onda je to ozbiljan indikator bijede na koju se usmjerava hrvatska socijaldemokratija", ocijenio je Pupovac.

Kao "kec na desetku" u taboru HDZ-a dočekali su riječi svog najljućeg protivnika, koje su ocijenili da više pogoduju kafani.

"Riječ je o izjavama koje više liče na raspravu u nekoj krčmi i koje nam štete u odnosima sa susjednim državama, s referencama na BiH, pa i na Srbiju, koje su krajnje neprimjerene i nedostojne onoga koji je na poziciji predsjednika hrvatske vlade", rekao je Andrej Plenković, šef HDZ-a.

Predstavnici braniteljskih udruženja izjasnili su se juče kako nisu autori snimka, kao i da je Milanoviću "smjestio" neko iz njegovih redova.  

Twitter "gorio"

Izjave Zorana Milanovića prenijeli su svi relevantni mediji u regionu, a "zapalile" su i društvene mreže. Komentari su od osuđujućih išli do onih kako u govoru ima dosta i istine, pogotovo kada je BiH u pitanju.

Žarko Marković, novinar

Sve silne reakcije iz Srbije su voda na mlin Milanoviću.

Haris Mrkonja, novinar

Čitam neke BigShit kolumne, komentare i tvitove. Svi mi mislimo kao Milanović, je l? Pa zaokruži nešto drugo u oktobru, napaćeni narode.

Damir Mašić, političar

Kako tumačiti njegov citat: "Hrvatska neće ostaviti Hrvate u BiH same s Bošnjacima ako se desi da se RS otcijepi"?

Srđan Puhalo, psiholog

Ministar Hasambegović osudio govor Milanovića o BiH i Srbiji, ovo bi bilo smiješno da nije tužno!!!

Vojislav Šešelj, političar

Zoran Milanović kao novopečeni Hrvat ima veliku potrebu da se dokaže kroasanima. Srbin jeste, Hrvat nije - Zoran li je?

Bosanski Bukvalista

Dođu tako vremena kad pametan zašuti, a Milanović progovori.

Simeon

Srbi su šaka jada, a Hrvati su šaka Srba

Nebojša Krstić

I ne samo da Hrvatska aktivno živi u WW2, već joj to definiše političku stvarnost... "junaci" NDH biraju vlast na hrvatskim izborima.

Stojan Pejić

Pa ja ne znam šta Milanović reče da se mi uvrijedimo. To smo sve znali i prije.

Mirza J. Ćatibušić

Milanović je samo naglas čitao tvit nekog Bosanca il' Hercegovca. Šta je problem?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije