Ex -Yu

Mogerini: Integracija zapadnog Balkana strateški interes EU

Mogerini: Integracija zapadnog Balkana strateški interes EU
Mogerini: Integracija zapadnog Balkana strateški interes EU

SKOPLJE - Ministar inostranih poslova Italije Federika Mogerini izjavila je danas u Skoplju da je integracija zemalja zapadnog Balkana strateški interes EU i da mora ostati u fokusu evropske politike.

"Italija čvrsto vjeruje da je integracija zemalja zapadnog Balkana i Makedonije naš strateški interes. Italija je spremna i podržava proces reformi koje provodi makedonska Vlada", rekla je Mogerini nakon sastanka sa makedonskim ministrom inostranih poslova Nikolom Poposkim.

Mogerini, čija zemlja predsjedava EU, poručila je da će Italija pomoći u preduzimanju napora za rješavanje spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija.

Poposki je rekao da je italijansko predsjedavanje Unijom veoma dobar signal za region i dokazuje da objedinjenje zapadnog Balkana sa EU nema drugu alternativu.

On je naglasio da Makedonija ostaje posvećena svim reformama neophodnim za približavanje EU.

Mogerini se tokom posjete Skoplju sastala i sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim i vicepremijerom za evrointegracije Fatmirom Besimijem, a potpisan je i bilateralni sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije