Ex -Yu

Mustafa: Odluka je na Jablanoviću

Mustafa: Odluka je na Jablanoviću
Mustafa: Odluka je na Jablanoviću

PRIŠTINA - Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je kako su jučerašnji protesti u Prištini izašli izvan okvira prvobitnih zahtjeva opozicije i ocijenio da je to bio pokušaj nasilnog rušenja vlasti.

On je, upitan o sudbini ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića čiju ostavku traži opozicija. rekao kako je na Jablanoviću da odluči o tome hoće li se povući, ali da bi to "možda bilo i poželjno". 

Mustafa je u intervjuu za Radioteleviziju Kosova rekao da je utorak bio veoma težak za Kosovo i Prištinu, gdje je u višesatnim žestokim sukobima prosvjednika i policije bilo više desetina ozlijeđenih, prenio je Tanjug. 

Naglasio je da su protesti izašli iz okvira zahtjeva opozicionih stranaka za razrješenje Jablanovića i pretvaranje Trepče u javno poduzeće, dodavši kako su to bili tipično politički protesti na kojem se tražilo razrješenje vlade Kosova. 

Upitan hoće li razriješiti Jablanovića, Mustafa je rekao da se, kao premijer, neće baviti verbalnim izjavama ministra. 

Novi val protesta na Kosovu krenuo je nakon pravoslavnog Božića kada je zbog protesta lokalnih Albanaca otkazana posjeta srpskih hodočasnika Đakovici, a ministar Jablanović je tada izjavio da su "divljaci pokvarili veliki praznik i veliku svetinju". 

Mustafa je dodao da svaki čovjek odgovara za svoje izjave i na Jablanoviću je da odluči želi li se sam povući s mjesto ministra. 

"Svaki čovjek, pa i Jablanović treba svjesno odgovarati za svoje izjave. Ako se ministar Jablanović bude povukao, to bi možda bilo i poželjno", rekao je Mustafa. 

Kosovski premijer je, takođe, istakao da nije dobro da neko ko radi posao novinara bude napadnut samo zbog toga što govori srpski. On je dodao da su Albanci godinama bili manjina u bivšoj Jugoslaviji i da najbolje znaju kako je biti manjina. 

Premijer je kazao da je izražavanje zabrinutosti putem protesta fundamentalno pravo građana Kosova. 

Građani Kosova imaju puno razloga za proteste, ali ne možemo za 45 dana riješiti sve probleme i ne trebamo rušiti državu zbog toga, nego treba uz podršku građana pomjeriti taj proces unaprijed, dodao je. 

Isa Mustafa je, takođe, rekao da se o Trepči neće razgovarati u Briselu, jer je taj kombinat na teritoriju Kosova i kada je međunarodna zajednica priznala Kosovo podrazumijeva se da Trepča je vlasništvo Kosova. 

Prema njegovim riječima, u Briselu u će se razgovarati o policiji, o uklanjanju civilne zaštite na sjeveru, o pravosuđu, ali nikako o imovini Kosova. 

"Mi smo 19. januara spasili Trepču, jer nismo dozvolili proces stečaja Trepče i sugeririsali smo parlamentu Kosova da za Trepču imamo poseban zakon i da bude dugoročno rešenje", rekao je Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije