Ex -Yu

Napredak o pitanju regionalne saradnje

BRISEL - Delegacije Prištine i Beograda postigli su u sedmoj rundi razgovora napredak o pitanju efikasne i sveobuhvatne regionalne saradnje, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno  da se dvije  strane vrate tom pitanju na narednom sastanku koji će biti održan do kraja novembra, radi postizanja sporazuma u kontekstu sveobuhvatne strategije EU za region.

"Koncept itegrisanog upravljanja granicom razmotren je kao način za postizanje evropskog rješenja za prelazne punktove", dodaje se u saopštenju.

Sastanak se zasnivao na razgovorima sa prethodnih sastanaka održanih 8. i  9. marta, 28. marta, 15. aprila, 17. i 18. maja, 2. jula i 2. septembra, kao i na radu tehničkih radnih grupa.

Nakon sporazuma koji je dogovoren načelno 2. jula dvije strane saglasile su se da će od Evropske univerzitetske asocijacije tražiti da sertifikuje diplome koje su izdali univerziteti obje strane u vezi sa daljim obrazovanjem i ili zaposlenjem u javnim institucijama.

Dvije strane razmotrile su proces implementacije prethodno postignutih sporazuma i obavezale su da će raditi na ubrzanju tog procesa, ističe se u saopštenju.

Iz kabineta Eštonove ističu da su učesnici razgovora pozdravili napredak postignut ove sedmice unutar  tehničkih radnih grupa, uključujući matične knjige i slobodu kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije