Ex -Yu

Navršilo se 76 godina od nacističkog bombardovanja Beograda

Navršilo se 76 godina od nacističkog bombardovanja Beograda
Navršilo se 76 godina od nacističkog bombardovanja Beograda

BEOGRAD - Na današnji dana navršilo se punih 76 godina od kada je nacistička NJemačka, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat, a tačan broj žrtava bombardovanja nikada nije precizno utvrđen.

Prve bombe u njemačkom napadu pod nazivom "Kaznena odmazda" pale su na Beograd 6. aprila 1941. godine u 6.30 časova, a njemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad.

Operacijom bombardovanja Beograda je komandovao general Aleksandar Ler, koji je zbog ratnih zločina koje je počinio strijeljan 1947. godine u Beogradu.

Njemački avioni, koji su polijetali sa aerodroma iz Beča, Graca i Arada, prvo su bombardovali Beograd, a potom i druge gradove, a do 17. aprila i kraja Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, stradalo je više hiljada civila.

Od 19.641 zgrade, koliko je Beograd imao prije rata, 9.365 je uništeno ili oštećeno, dok je 8.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.

Beograd je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu, potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a djelimično oštećeno 6.829 zgrada, dok se tačan broj poginulih ne zna.

Prema podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine stradalo je 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi sa njemačkim okupatorima poginulo je 1,7 miliona ljudi.

U nacističkom bombarodvanju potpuno je uništena Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu, podignuta 1832. godine, jedina nacionalna biblioteka, koja je namjerno napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata, a gotovo cijeli fond od 350.000 knjiga, uključujući srednjovjekovne spise, neprocjenjive vrijednosti, nestao je u požaru.

Njemački bombarderi gađali su naseljeni dio Beograda, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Željeznička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom, dok je samo u skloništima u porti beogradske Vaznesenjske crkve i Karađorđevom parku, koji su direktno gađani, ubijeno više stotina ljudi.

Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 njemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka, kojima se grad odužio, sa velikim zakašnjenjem, tek 1997. godine, otkrivanjem spomenika na Zemunskom keju kod hotela "Jugoslavija".

Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je nakon vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček.

Otpor paktu sa silama Osovine razljutio je NJemačku, jer je poremetio planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je Hitler naredio da se, osim Grčke, i Kraljevina Jugoslavija uništi kao država.

Jugoslavija je kapitulirala za 11 dana, a kralj Petar Drugi Karađorđević i Vlada napustili su zemlju tri dana ranije.

Zemlja je raskomadana i podijeljena između Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage.

Sedam dana prije nego što je okončana invazija, 10. aprila 1941. godine, uz podršku Musolinijeve Italije, proglašena je Nezavisna Država Hrvatska, sa ustaškim vođom Antom Pavelićem na čelu, u kojoj je postojao i zloglasni logor Jasenovac, u kojem su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma.

Nedavno je unuka njemačkog generala Lera, koji je bombardovao Beograd, Sibila Ler, koja je prešla u pravoslavlje i sada je monahinja Jovana u manastiru Soko kod LJubovije, u Eparhiji šabačkoj, rekla da svaki dan lije gorke suze zbog zločina nad Srbima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije