Ex -Yu

Nema diskriminacije djece u Srbiji

Nema diskriminacije djece u Srbiji
Nema diskriminacije djece u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da nema diskriminacije djece u Srbiji prilikom vakcinisanja, kako tvrdi roditeljski portal "Bebac", te napominje da je ova oblast uređena izmijenjenim pravilnikom o imunizaciji.

Iz Ministarstva je saopšteno da je izmjenama i dopunama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lijekovima, od 1. januara počela primjena kombinovane petovalentne vakcine u primovakcinaciji djece od navršena dva mjeseca.

Ministarstvo precizira da zakonski i podzakonski akti nisu predviđali primjenu kombinovane petovalentne vakcine prije januara 2015. godine, niti se ona mogla planirati i nabavljati centralizovanim putem o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

"Deca koja su rođena nakon 1. novembra prošle godine i navršavaju dva meseca u januaru 2015. godine vakcinišu se kombinovanom vakcinom /pentaksim/, a deca koja su rođena pre novembra 2014. godine, a nisu započela imunizaciju iz nemedicinskih razloga, vakcinišu se DTP, OPV i Hib vakcinama", navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da je riječ isključivo o poštivanju važeće zakonske regulative, koja predviđa obaveznu vakcinaciju lica određenog uzrasta određenim vrstama vakcina i ukazuje da Ministarsvo čini sve da obezbijedi vakcinu u svim dijelovima Srbije.

Roditeljski portal "Bebac" zatražio je ranije danas od Ministarstva zdravlja i resornog ministra Zlatibora Lončara da hitno urede oblast vakcinacije djece u Srbiji i obezbijede da vakcine budu besplatne za svu decu. 

"Zbog odluke da petovalentna vakcina `pentaksim` i `infanriks` budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju oni roditelji koji su vakcinaciju već započeli jednom od ove dve vakcine, a koji sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u slobodnoj prodaji", tvrdi taj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije