Ex -Yu

Njemačko preduzeće umiješano u krijumčarenje oružja na Kosovo

Njemačko preduzeće umiješano u krijumčarenje oružja na Kosovo
Njemačko preduzeće umiješano u krijumčarenje oružja na Kosovo

PRIŠTINA - Istragom o krijumčarenju oružja na Kosovu obuhvaćeno je jedno njemačko preduzeće koje je umiješano, kako se pretpostavlja, u organizovani kriminal, potvrdila Srni portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Ona je odbila da komentariše odluku Njemačke o uvođenju embarga na uvoz oružja na Kosovo, ali je potvrdila da je Jedinica za istragu organizovanog kriminala Euleks policije 5. oktobra sprovela akciju u kojoj je uhapšeno šest lica i izvršen pretres 12 lokacija širom Kosova, uključujući privatna prebivalištva, poslovne prostorije i preduzeća.

"U okviru ove istrage, njemačka policija je izvršila pretres jedne poslovne prostorije i privatne kuće u Njemačkoj", rekla je Gudeljevićeva.

Ona navela da su među uhapšenim osobama na Kosovu vlasnici privatnih kompanija, dva službenika uprave kosovske policije i jedno lice zaposleno u ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

Povod da istragu je bio manjak u budžetu Kosova u dijelu koji se odnosio na sredstva nemijenjena opremanju, kaže Gudeljevićeva i dodaje da je istragom obuhvaćena nabavka oružja za potrebe Kosovske policije i preduzeća koja se na Kosovu bave obezbjeđenjem  i nabavkom policijskog oružja i municije.

"Prema nekompletnim rezultatima istrage budžet je oštećen za blizu milion evra", kaže Gudeljevićeva.

Uprkos saznanjima da je bilo zloupotreba sredstava namijenjenih opremanju Kosovske policije, ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi dobio je zeleno svjetlo za nabavku dva helikoptera, što je prema zvaničnim podacima dodatnih 20 miliona evra koje Vlada Hašima Tačija planira da realizuje u prva tri mjeseca naredne godine.

Poslije odluke o uvođenju embarga ostaje otvoreno pitanje da li će nabavka helikoptera biti dozvoljena. Prištinske vlasti su odbile da komentarišu vijest o embargu, kao i mogućnost da će im biti osporena nabavka planirana dva helikoptera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije