Ex -Yu

Novinar ubijao i izvještavao o zločinima

Novinar ubijao i izvještavao o zločinima
Novinar ubijao i izvještavao o zločinima

SKOPLJE - Jedan od poznatijih makedonskih novinara Vlado Taneski ubijao je, a potom masakrirao starije žene. O svojim zločinima pisao je za Novu Makedoniju i Jutarnji list.

Urednici ovih dnevnih novina rado su objavljivali njegove tekstove jer su obilovali detaljima koje je na konferencijama za štampu "u interesu istrage" policija obično skrivala od novinara.

Pripadnici makedonske policije utvrdili su da je Taneski (rođen 1952. godine u Kičevu) ubio šezdesetjednogodišnju Živanu Temelkovsku. Njeno masakrirano tijelo nađeno je krajem maja 2008. na divljoj deponiji kraj lokalnog fudbalskog stadiona. Druge dvije njegove žrtve bile su šezdesetpetogodišnja Mitra Siljanovska i sedamdesetdevetogodišnja Gorica Pavleski, čiji su nestanci prijavljeni još 2003. godine. Policija je Taneskog povezala i sa ubistvom pedesetšestogodišnje Ljubice Ličovski čije je tijelo pronađeno sredinom februara 2008. na planinskom prijevoju Straža pored puta Skoplje - Ohrid.

Uhapšen je 21. juna 2008. godine poslije pretresa njegove kuće i automobila.

Sve ubijene žene bile su iz Kičeva. Uglavnom su živjele same, a radni vijek provele su kao higijeničarke u državnim firmama. Njihov profil bio je sličan profilu majke osumnjičenog koja je takođe radila kao čistačica. Policija je još otkrila da je Taneski bio u lošim odnosima s majkom koja nije mogla da mu oprosti odluku da se posveti novinarstvu. Nije joj se dopala ni njegova sklonost ka pisanju stihova.

Taneski je poznavao svoje žrtve pa mu nije bilo teško da s njima stupi u kontakt. Sve žene ubijene su na svirep način. Poslije seksualnog iživljavanja premlaćivao ih je, a potom davio telefonskim kablom. Njihova tijela u najlonskim kesama ostavljao je na divljim deponijama u blizini Kičeva.

Šokantno shvatanje novinarske profesije: O detaljima istrage oko ubistava starijih žena slabog imovnog stanja i obrazovanja Vlado Taneski je detaljno izvještavao za Jutarnji list i Novu Makedoniju. Najbližu rodbinu ubijenih žena često je posjećivao, tražeći fotografije radi ilustracije svojih tekstova. Pri tom ih je uvjeravao da policija diletantski vodi istragu i da se ubica nalazi u njihovom najbližem okruženju.

U svojim tekstovima Taneski je proturao tezu da su za ubistva nesrećnih žena krivi mladići Ante Ristevski i Igor Mirčevski, koje je kičevski sud već bio osudio na doživotnu robiju za provalu, pljačku i ubistvo kičevskog penzionera Radoslava Božinovskog. Pomenute mladiće u posljednjem tekstu, koji je napisao neposredno pred hapšenje, optužio je i za svoja dva posljednja zločina. Tom prilikom smetnuo je sa uma da se oni već nalaze na izdržavanju doživotne kazne, pa je samim tim i njihova umešanost u zločine bila isključena. Ta krucijalna greška dovela je policiju do Taneskog.

Samoubistvo obavijeno velom tajne: Poslije hapšenja, do tog trenutka kooperativni novinar prestao je da sarađuje sa inspektorima. Branio se ćutanjem, advokata nije želio. Sa suprugom i sinovima, koji su ga među prvima posjetili u istražnom zatvoru, takođe nije htio da razgovara o razlozima hapšenja.

Vlado Taneski je u tetovskom istražnom zatvoru tri dana poslije hapšenja (24. juna 2008) sebi oduzeo život. Pronašao ga je jedan od cimera.

Ovo samoubistvo još je obavijeno velom tajne i to je bez uvijanja potvrdio i direktor skopskog Instituta za sudsku medicinu i kriminalistiku Aleksej Duma. Prema mišljenju ovog uglednog makedonskog forenzičara kod lica koja se odluče na taj čin u posljednjem trenutku pojavi se želja da se spasu od davljenja. Dumi je nejasno zašto je kod Taneskog taj instinkt zatajio. Čudno je takođe zašto forenzičarima nije dat na analizu sadržaj kofe u kojoj se udavio Taneski. I najpovršnijim konzumentima kriminalističkih romana, filmova i TV serija poznato je da dokazni materijal ide zajedno s tijelom.

Film posvećen Taneskom: U svom najnovijem filmu "Majke" poznati makedonski reditelj Milčo Mančevski (na 39. Festu ovom filmu dodijeljene su nagrade "Nebojša Đukelić" i u okviru takmičarskog programa "Evropa van Evrope" nagrada dnevnog lista Politika "Eritrocit") detaljno je progovorio o slučaju Vlade Taneskog. U intervjuima koje je davao povodom filma rekao je: "Prije tri godine makedonska javnost, a vjerujem i ona u regionu, bila je šokirana viješću o otmicama, silovanjima i ubistvima nekoliko starica čija su tijela pronalažena na okolnoj deponiji. Brzopotezno, za samo tri dana, ovaj nezapamćeno monstruozni slučaj otvoren je i zatvoren. Uhapšen je kičevski novinar koji je o tim ubistvima izvještavao i koji se u tetovskom zatvoru odmah ubio. Mnoga pitanja ostala su, međutim, otvorena, istina mislim da ni danas nije poznata. U međuvremenu poginuo je policajac koji je istraživao ovaj zločin. Mene nije zanimalo da pravim film o istini, nego o prirodi istine", rekao je Milčo Mančevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije