Ex -Yu

Ovo je osumnjičeni za špijuniranje Srbije (FOTO)

Ovo je osumnjičeni za špijuniranje Srbije (FOTO)
Ovo je osumnjičeni za špijuniranje Srbije (FOTO)

BEOGRAD - Pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), beogradskog centra, uhapsili su u petak Čedu Čolovića (57) za koga se osnovano sumnja da je bio špijun jedne hrvatske obavještajne službe.

Prema pisanju "Novosti", Čolović je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine i bio je zadužen za bezbjednost 75. motorizovane brigade. Rodom je iz Drniša, ali ima prebivalište u Beogradu i ima dvojno državljanstvo - srpsko i hrvatsko! Beogradski list dalje puiše da je riječ o osobi koja je imala pristup važnim državnim informacijama.

Povodom slučaja hapšenja Čolovića koji se sumnjiči da je je hrvatski špijun, Više javno tužilaštvo oglasilo se saopštenjem u kom je potvrđeno da je uhapšeni radio za hrvatsku obavještajnu službu, kao i da je imao državljanstvo Srbije i Hrvatske. U saopštenju se dalje navodi da je od 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, poslije čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Akcija je sprovedena u saradnji Bezbjednosno-informativne agencije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu na saslušanje.

"Tužilaštvo će u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima nastaviti postupanje u pravcu utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije, a sve u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obilježja ovog krivičnog djela u okviru svojih zakonskih ovlašćenja. Nakon sprovedene istrage i utvrđenog činjeničnog stanja javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena", navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako je prenio hrvatski portal "Indeks.hr", uhapšeni hrvatski špijun u Beogradu bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska već jeste ili bi tek trebalo da pokrene krivične postupke zbog djela počinjenih tokom rata 1991-1995. godine.

"Srpske službe već neko vrijeme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu", kaže izvor za hrvatski portal.

"Poznato je gdje se tačno nalazio, u kojim mjestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu.
Na teret mu se stavlja krivično djelo - špijunaža", navodi izvor pomenutog portala.

U Ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu su za "Novosti" rekli da "nemaju nikakvu zvaničnu informaciju, pa ne mogu ni potvrditi ni demantovati da je u Beogradu uhapšen čovjek koji se sumnjiči da je hrvatski špijun".

Hrvatske diplomate grozničavo su pokušavale da prikupe neke podatke, ali to im nije uspjevalo.

"Ne isključujemo mogućnost ni da se radi o nekoj predstavi, ali zasada ne možemo ni to da tvrdimo", rečeno je "Novostima", uz napomenu da će se zvaničnim kanalima od srpskih vlasti tražiti podaci i detalji o cijelom slučaju.

Prema nezvaničnim saznanjima, osoba za koju se sumnja da je hrvatski špijun, duže je vrijeme praćena. Dokumentovani su svi njeni kontakti sa osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa, ali i hrvatskim obavještajcima.

Ovaj hrvatski špijun je, navodno, prikupljao podatke o bezbjednosnim strukturama Srbije, ali i o planovima namjenske industrije, kao i oko ugovora o izvozu naoružanja u inostranstvo...

Svi hrvatski mediji i portali kao glavnu vijest prenijeli su informaciju o hapšenju osobe osumnjičene za špijunažu u korist Hrvatske. Pojedini zagrebački internet-portali pitali su se da li je radio za Sigurnosno-obavještajnu agenciju ili Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju. Oni čak dovode u pitanje istinitost informacije da je riječ o hvatanju hrvatskog špijuna.

Kazna do 15 godina zatvora

Prema Krivičnom zakonu Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprijećena je za one koji tajne - vojne, ekonomske ili službene saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi. Zatvor od pet do 15 godina zaprijećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obavještajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprijećeno je u slučaju stupanja u stranu obavještajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u namjeri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.

 

 

 

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije