Ex -Yu

Panić: Obama za kompromisno rešenje na Kosovu

Panić: Obama za kompromisno rešenje na Kosovu
Panić: Obama za kompromisno rešenje na Kosovu

BEOGRAD - Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je Vašington spreman da pomogne da se situacija na Balkanu stabilizuje i da se problem Kosova riješi tako da niko ne bude žrtva, već da svi budu pobjednici, izjavio je bivši jugoslovenski premijer Milan Panić, koji se nedavno susreo sa Obamom.

"Obećao mi je da će činiti sve kako bi se došlo do rešenja u kojem Srbi neće biti kažnjeni ili oštećeni, a Priština nagrađena", rekao je Panić, potvrdivši da se Obama saglasio da treba imati fer odnos Vašingtona i jednak tretman Beograda i Prištine u dijalogu.

Panić je rekao za "Večernje novosti" da je predložio Obami, ali i liderima u Briselu da je najbolje rješenje za smirivanje situacije između Beograda i Prištine da i Srbija i Kosovo idu istim tempom ka EU, jer, kako kaže, nije važno da li neku teritoriju tretirate kao nezavisnu ili ne, važno je riješiti problem.

On smatra da bi Beograd i Priština imali sličan tempo na evropskom putu kada bi bili kooperativniji u međusobnom dogovaranju, a onog trenutka kada postanu članice EU, sva priča o granicama postaje nevažna, jer se one brišu.

Panić je naveo da Srbija i Balkan nisu više na vrlo važnoj tački za američku vladu i da su Kosovo i Srbija više u fokusu i veći problem za EU, nego za SAD, koje, ipak, žele da zadrže određeni uticaj u donošenju najvažnijih odluka na Balkanu.

"Bilo bi mnogo lakše da Srbija ostvari svoje interese na Kosovu, ukoliko ne bi blokirala put Prištine ka EU. Ta diskusija mora da se otvori", dodao je on.

Panić, koji je prije susreta sa Obamom razgovarao u Moskvi sa ruskim zvaničnicima, rekao je da se zvanična Moskva ne protivi integracijama Srbije, već da joj to ide u korist.

"Samo se nižerazredni ruski političari tome protive, brinu se da li će Srbija biti deo NATO, ali većina u ruskoj vlasti se slaže da Srbija treba da uđe u EU. I za Evropu i za Rusiju dobro je da se Balkan stabilizuje", dodao je Panić.

On kaže da je budući ruski predsjednik Vladimir Putin za EU i da hoće da izgradi jake odnose između Moskve i Brisela, kako bi jednog dana ta zajednica zauzimala prostor od Lisabona do Vladivostoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije