Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Ne uništavajte svetinju na koridoru 10

Patrijarh Irinej: Ne uništavajte svetinju na koridoru 10
Patrijarh Irinej: Ne uništavajte svetinju na koridoru 10

BEOGRAD - Nakon što je Republički zavod za zaštitu spomenika u Beogradu poništio rješenja niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dozvolio da se ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke zatrpa na putnom koridoru 10, oglasio se i patrijarh Irinej.

"Ova ranohrišćanska svetinja otkrivena je pre tri godine i svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na tim prostorima. Dakle, reč je o važnom i izuzetno značajnom arheološkom lokalitetu i zato osećamo obavezu i odgovornost da ukažemo da je zatrpavanje ostataka bazilike neprihvatljivo. Molimo nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali, a ne da se pokriju asfaltom, jer bi time bila naneta ogromna šteta našem duhovnom i kulturnom nasleđu", piše u dopisu koji je potpisao patrijarh srpski Irinej.

Sa druge strane, iz Ministarstva građevine i saobraćaja poručuju:

"Zatrpavanje konzerviranih, zaštićenih i dokumentovanih arheoloških lokaliteta uobičajena je praksa i u svijetu i kod nas i to je konzervatorski tretman koji je adekvatan i u slučaju pronađenih ostataka bazilike. U toku su konsultacije s Republičkim zavodom za zaštitu spomenika o kartiranju i izradi detaljne tehničke i foto dokumentacije, prema kojoj će biti sprovedena procedura konzervacije. Ova odluka omogućiće čuvanje bazilike i nastavak radova na izgradnji autoputa", piše Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije