Ex -Yu

Policija i Kfor opkolili zgrade parlamenta i vlade u Prištini

Policija i Kfor opkolili zgrade parlamenta i vlade u Prištini
Policija i Kfor opkolili zgrade parlamenta i vlade u Prištini

PRIŠTINA - Jake snage Kosovske policije i Kfora raspoređuju se u i oko zgrada vlade i parlamenta gdje bi danas trebalo da bude održana nova sjednica, javili su prištinski mediji citirajući poslanika Samoopredjeljanja Glauka Konjufcu, koji tvrdi da će opozicija onemogućiti i ovo skupštinsko zasjedanje.

Kosovska opozicija duže od tri mjeseca blokira rad Skupštine protiveći se primjeni briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tim povodom je u subotu u Prištini organizovan protest tri opozicione stranke koji je završen bez incidenata, ali je potom u postorijama pokreta Samoopredeljenja uhapšen bivši lider Aljbin Kurti, kome je određen i pritvor do 30 dana.

Kurti je uhapšen zbog ometanja rada parlamenta, aktiviranja suzavca i uznemiravanja poslanika i članova vlade.

Osnovni sud u Prištini, naime, iz istih razloga je izdao nalog za hapšenje četiri poslanika opozicije, a do sada je pored Kurtija uhapšena i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi. Bujupijevoj je takođe određen pritvor do 30 dana.

Primjeni pomenutih sporazuma se protive pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Lideri tih stranaka još su na sastanku i zasad je neizvjesno kako će se oni ponašati na današnjem zasjedanju.

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Glauk Konjufca je za prištinsku Kohu rekao da će opozicija i danas blokirati rad Skupštine.

Po njegovim riječima, odžavanje sjednice će biti onemogućeno svim sredstvima od blokade govornice pa do svih ostalih sredstava "koje smo već vidjeli ranije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije