Ex -Yu

Policija ispituje slučaj epidemije salmonele

Policija ispituje slučaj epidemije salmonele
Policija ispituje slučaj epidemije salmonele

BEOGRAD- Policija je formirala tim koji će ispitati sve okolnosti u vezi sa epidemijom salmonele u Domu za stare u Vranićima kod Čačka, od koje je umrlo pet starijih osoba koji su bili korisnici tog doma.

Načelnik kriminalističke policije u Čačku Predrag Pavlović rekao je na sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije da policija još neće objaviti bilo kakve ocjene u vezi sa tim, prenose beogradski mediji.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku Ana Mišović rekla je da će nalazi o uzrocima epidemije biti poznati sredinom ove sedmice i naglasila da zbog novih zakonskih rješenja Zavod nije ovlašten da vrši sanitarno-higijenski nadzor objekta. 

"Po novom zakonu nemamo kontrolu objekta, nemamo nadzor nad sanitarno-higijenskim statusom objekta, a po određenom zakonu, kada se uzimaju uzorci namirnica, sužen je obim pregleda. Na primer, pregled namirnica na salmonelu nije obavezan, i on se ne radi", rekla je Mišović.

Ona je potvrdila da su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje tek  juče stupili u kontakt s Perom Marićem, vlasnikom Doma za stare u kojem je izbila epidemija. 

Direkor čačanske Bolnice Rade Milošević rekao je da se  u toj bolnici  nalazi osam oboljelih od salmonele - pet stanara i troje zaposlenih.

On je naglasio  da je stanje zaposlenih  dobro i  da će oni danas biti otpušteni dok je stanje troje stanara doma nestabilno,a dvoje zadovoljavajuće.

Od izbijanja epidemije salmonele u Domu za stare 16. aprila, zaražena je 41 osoba, a do sada je umrlo pet stanara Doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije