Ex -Yu

Policija u Crnoj Gori čuva pet svjedoka

Policija u Crnoj Gori čuva pet svjedoka
Foto: RTCG/Arhiva | Policija u Crnoj Gori čuva pet svjedoka

PODGORICA - Crnogorska policija sprovodi mjere u pet programa zaštite svjedoka, prema pet osoba, u predmetima koji su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Tu informaciju sadrži Vladin prilog za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori. 

Prema podacima Uprave policije, a shodno nadležnostima koje su definisane Zakonom o zaštiti svjedoka, tokom 2023. godine sprovođene su mjere zaštite u pet programa zaštite svjedoka, prema pet osoba, u predmetima koji su u nadležnosti SDT, navodi se u Vladinom prilogu za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Od tih predmeta, dva programa zaštite sprovode se u saradnji sa partnerskim službama.

Kako se dodaje, prema podacima SDT-a, od januara do decembra prošle godine za krivična djela organizovanog kriminala podneseno je 38 prijava protiv 221 osobe, što je više od 14 odsto od ukupno 1.490 prijavljenih.

U poglavlju koje se odnosi na bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, u poređenju sa 196 prijavljenih u 2022. godini konstatovano je povećanje od 12,75 odsto, u poređenju sa 2021, kada je bilo prijavljenih 127, pa je evidentno povećanje broja prijavljenih od 74,01 odsto.

U istom periodu, u 25 predmeta, donesene su naredbe o sprovođenju istrage, kao i 23 naredbe o proširenju istrage protiv 162 osobe. Kako podsjećaju, optužnice su podignute u 28 predmeta protiv 216 fizičkih i dva pravna lica.

U predmetima vezano za organizovani kriminal donesene su naredbe o sprovođenju istrage i optužnice protiv više politički eksponiranih, među kojima su vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije i predsjednika opštine Budva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije