Ex -Yu

Predstavljeni prvi crnogorski pištolj i jurišna puška

Predstavljeni prvi crnogorski pištolj i jurišna puška
Predstavljeni prvi crnogorski pištolj i jurišna puška

PODGORICA - Ministarstvo odbrane Crne Gore i fabrika "Tara" iz Mojkovca promovisali su danas, povodom petogodišnjice formiranja Vojske Crne Gore (VCG), prvi crnogorski pištolj TM9 i jurišnu pušku TM4.

Ističući zadovoljstvo zbog toga što će se prvi put pištolj i jurišna puška proizvoditi u Crnoj Gori, ministar odbrane Boro Vučinić kazao je da je oružje uvek bilo ponos Crnogoraca.

On je rekao da je u prethodnom periodu, uprkos nepovoljnim ekonomskim uslovima, urađeno veoma mnogo da pripadnici VCG po opremljenosti i obučenosti mogu ravnopravno izvršavati zadatke sa vojnicima NATO i partnerskih zemalja.

"Vojnik svake države na svijetu je veoma ponosan ako u svom asortimanu ima naoružanje domaće proizvodnje. Nadam se da će se uskoro i crnogorski vojnici dičiti svojim novim naoružanjem i sa zadovoljstvom ga pokazivati kolegama širom svijeta", kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, ulaskom Crne Gore u NATO otvoriće se vrata domaćim proizvođačima naoružanja da učestvuju na tenderima u svim članicama Sjevernoatlanske alijanse.

"To je velika šansa za našu ekonomiju, a u ispunjenjem potrebnih standarda naši privrednici će imati punu pomoć Ministarstva odbrane", kazao je Vučinić.

Ministar odbrane ispalio je i prve metke iz prve crnogorske puške i pištolja.

TM9 je pištoj kalibra 9 milimetara, dok je TM4 jurišna puška kalibra 5,56 milimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije