Ex -Yu

Preminuo Živan Berisavljević, visoki funkcioner SFRJ

Preminuo Živan Berisavljević, visoki funkcioner SFRJ
Foto: Screenshot Youtube | Preminuo Živan Berisavljević, visoki funkcioner SFRJ

NOVI SAD - Nekadašnji visoki funkcioner Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bivši ambasador SFRJ u Londonu, član Vojvođanskog kulturnog kluba "Vasa Stajić" (VKK) i dosljedni kritičar nacionalizma Živan Žika Berisavljević preminuo je u 89. godini, saopštio je danas VKK.

Živan Berisavljević je rođen u Martincima, Srem, 19. septembra 1935. godine. Studirao je prava i apsolvirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a diplomirao na Visokoj školi političkih nauka u Beogradu.

Bio je glavni urednik novosadske Tribine mladih (1957–1958), jedan od pokretača "Stražilovskih susreta" i drugih kulturnih akcija mlade inteligencije svoga vremena, prenosi Kurir.rs.

Od 1955. do 1962. bio je istaknuti rukovodilac organizacije Narodne omladine Novog Sada, Vojvodine, Srbije i Jugoslavije.

Od 1963. do 1967. bio je sekretar Ideološke komisije i član Organizaciono - političkog sekretarijata Centralnog komiteta SK Srbije i predsjednik Komisije CKSKS za štampu, radio, tv i izdavačku djelatnost; sekretar Komisije za reforme SKS (1966–1967), a od 1967. do 1971. republički sekretar za obrazovanje, nauku i kulturu.

Kao javni i kulturni djelatnik, jedan je od pokretača Festa, Bitefa, Bemusa i Trećeg programa radio Beograda, kao i kulturno-obrazovnih televizijskih serija u funkciji opismenjavanja i obrazovanja odraslih, kao i Kongresa kulturne akcije.

Od juna 1972. do februara 1977. je bio savjetnik i pomoćnik Saveznog sekretara za inostrane poslove.

Predvodio je ili bio zamjenik šefa jugoslovenskih delegacija na značajnim međunarodnim konferencijama u sistemu OUN, UNESCO, UNEP, kao i u Pokretu nesvrstanih.

U ime SFRJ potpisao niz konvencija i programa međudržavne bilateralne saradnje u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, informacija i sporta.

Od februara 1977. do jula 1981. je na funkciji ambasadora SFRJ u Velikoj Britaniji, a od 1978. do 1981. i prvi ambasador SFRJ u Republici Irskoj.

Od novembra 1981. pa do oktobra 1988. imao je nekoliko značajnih funkcija: član Predsjedništva PK SKV, predsjednik Skupštine i Savjeta Novosadskog univerziteta; predsjednik Pokrajinskog i član Saveznog savjeta za međunarodne odnose; potpredsjednik Glavnog odbora Sterijinog pozorja; član i predsjednik Odbora za nagradu AVNOJ.

 

Bio je član Savjeta časopisa Socijalizam i Međunarodnog okruglog stola Socijalizam i savremenost u Cavtatu; predsjednik Savjeta časopisa Savremenost; član Upravnog odbora i Savjeta Matice srpske; predsjednik Lige za mir i ravnopravnost naroda i za međunarodnu saradnju; predsjednik Savjeta Centra za politička i društvena istraživanja "Stevan Doronjski".

U oktobru 1988, u vrijeme takozvane "jogurt revolucije", podnio je ostavku na članstvo u Predsjedništvu PK SKV, a potom i na sve javne funkcije, zbog otvorenog sukoba sa politikom Slobodana Miloševića.

Zbog odlučnog javnog suprotstavljanja toj politici, januara 1989. odlukama PK SKV i CK SKS isključen iz Saveza komunista, ali statutarna procedura nije završena zbog raspada SKJ.

"Niz godina poslije toga javno satanizovan kao "ideološka perjanica vojvođanskog autonomaštva", navodi u saopštenju VKK "Vasa Stajić".

Od novembra 1990. do septembra 2005. je osnivač i predsjednik Svenacionalnog demokratskog fronta Vojvodine i Unije socijalista Vojvodine, a od septembra 2005. do njenog zakonskog ukidanja, predsjednik Političkog savjeta Socijaldemokratske partije Vojvodine.

Objavio je knjige "Kulturna politika kao kulturna akcija", "Demokratizacija društva i SKJ", studiju "Obrazovanje između prošlosti i budućnosti", kao i brojne članke i rasprave u nizu zbornika, časopisa, listova i radijskih programa u Beogradu i Novom Sadu, u drugim republikama i u inostranstvu.

Vrijeme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije