Ex -Yu

Promovisana knjiga o Janšinoj trgovini oružjem

Promovisana knjiga o Janšinoj trgovini oružjem
Promovisana knjiga o Janšinoj trgovini oružjem

LjUBLjANA - Novinari Matej Šurc i Blaž Zgag predstavili su u Ljubljani knjigu "Prikrivanje", treću u trilogiji "U ime države" koja se bavi slovenačkom trgovinom oružja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Promociju u kulturnom centru Šiška sinoć je pratilo oko 200 novinara domaćih i stranih medija a na njoj su, pored autora, govorili recenzenti knjige: novinar Branko Soban, filozof Spomenka Hribar, istoričari Zdenko Čepič i njihovi savjetnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Trilogija je plod dugogodišnjeg rada slovenačkih novinara, a sve tri knjige direktno optužuju Janeza Janšu - prvog ministra odbrane nezavisne Slovenije a sada njenog premijera - kao i Janšine saradnike da su trgovali oružjem tokom balkanskih ratova iz devedesetih.

Kako je Matej Šurc rekao na promociji, "trgovci oružjem i danas kroje sudbinu naše države".

Branko Soban je izjavio da "Prikrivanje" nudi "pomoć u razbijanju kulture nekažnjavanja", dok je Božo Repe trgovinu oružjem nazvao "trgovinom smrću", i dodao da ona "nije samo istorijski događaj, koji Sloveniju smješta među balkanske države, već je potvrđuje kao klasičnu balkansku državu u kojoj vlada mafija".

U analizi trilogije slovenačkih novinara, recenzent Zdenko Čepič se dotakao i uloge pokojnog predsjednika Slovenije Janeza Drnovšeka, koji, prema njegovim riječima, "nije dozvolio (i u vrijeme kada je je bio premijer) da se afera sa oružjem rasčisti" što će u istoriji postaviti "i pitanje njegove odgovornosti".

Spomenka Hribar i drugi učesnici promocije su naglasili i pitanje etike i morala u Sloveniji, a za učesnike u trgovini oružjem su kazali da njihov interes nije bio samo novac "već prije svega osvajanje vlasti".

Učesnici iz Hrvatske i BiH - sa kojima se trgovina oružjem odvijala, pri čemu im je oružje prodavano po višestrukoj većoj cijeni nego na svjetskim tržištima - kazali su da će trilogija slovenačkih novinara "imati uticaja na rasprave u (o toj problematici) u BiH i Hrvatskoj".

Autori trilogije, Šurc i Zgag, ukazali su i na ćutanje slovenačkih medija o njihovom istraživanju, a kao najsvežiji primjer naveli su intervju, koji je list Primorske novice sa njima napravio, da bi ih - kako tvrde - na dan promocije obavijestio kako neće biti objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije