Ex -Yu

Pupovac: Prijedlog Zakona o porezu na nekretnine problematičan za Srbe

Pupovac: Prijedlog Zakona o porezu na nekretnine problematičan za Srbe
Pupovac: Prijedlog Zakona o porezu na nekretnine problematičan za Srbe

ZAGREB - Prijedlog Zakona o porezu na nekretnine, koji "grčevito" brani ministar finasija Hrvatske Slavko Linić, sporan je i za lidera Srpskog nacionalnog vijeća i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, koji upozorava da bi uvođenje poreza na nekretnine kod izbjeglih Srba moglo stvoriti dodatni osjećaj nepravde.

Predloženi oblik poreza na nekretnine, kako smatra Pupovac, nije imao u vidu složene imovinsko-pravne odnose u kojima se nalazi dio izbjeglih Srba iz Hrvatske, ali i dio povratnika.

"To može biti ozbiljan problem kako za izbjeglice ili povratnike, tako i za državu. Mnogi od njih imovinu ne koriste zbog izbjegličkog statusa, a ako je i koriste, njihovi su prihodi najčešće takvi da bi im porez na imovinu mogao postati golem i neizdrživ teret", objasnio je Pupovac portalu Index.hr. zbog čega prijedlog zakona smatra problematičnim.

Prema njegovim riječima, nakon tolikih godina u kojim Srbi nisu "mogli do svoje kuće, ili još uvijek ne mogu", uvođenje poreza na imovinu moglo bi stvoriti ozbiljne nesporazume i osjećej dodatne nepravde.

Iz prijedloga zakona nije jasno na koji način će biti regulisana porezna davanja za nekretnine u imovinsko-pravnim sporovima na koje pravo vlasnišstva polažu Srbi koji više ne borave u Hrvatskoj, ili firme iz Srbije.

"O tome kako se namjerava to sprovesti, mi nemamo pravih saznanja. Nismo o tome ni sa kim razgovarali, pa ne znamo da li postoji jedan režim obračuna poreza za one koji su hrvatski državljani u izbjeglištvu i za one koji su srpski državljani ili pravne osobe iz Srbije, a imovina im je u Hrvatskoj", kaže saborski zastupnik.

"U slučaju srpskih fizičkih ili pravnih lica, poseban je problem što ta imovina najčešće nije u njihovom posjedu, niti su je oni nekom iznajmili, već ju je najčešće vlast nekome dodijelila, ili je uzurpirana. Kako u takvim slučajevima naplaćivati porez?", pita Pupovac.

On tvrdi da kao pridruženi član vladajuće koalicije nije imao uvid u prijedlog Zakona o nekretninama dok nije objavljen i nada se se da je to zbog toga što u obimu problema koje sadrži, oporezivanje nekretnina predstavnici ministrastva nisu vidjeli "dodatnu kompleksnost ovih problema".

"Ali, ukoliko ne budu razgovarali može se ponoviti isti slučaj kakav smo imali prije nekoliko godina sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kada je izazvao 'buru' i bio mijenjan upravo zato što je dovodio u pitanje jedno od temeljnih ustavnih prava i prava pravne baštine Evropske unije - prava vlasništva", upozorio je lider SNV-a.

Upitan kako teče rješavanje imovinsko-pravnih sporova Srba koji ne žive u Hrvatskoj bio je jasan:"Nažalost, to ne teče, to stoji".

"Oni koji su sami radili na ovaj ili onaj način - riješili su problem, a oni koji nisu, čekaju primjenu aneksa Ugovora o sukcesiji", objasnio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije