Ex -Yu

Pupovac: Probićemo zid političke getoizacije u Hrvatskoj

Pupovac: Probićemo zid političke getoizacije u Hrvatskoj
Pupovac: Probićemo zid političke getoizacije u Hrvatskoj

BANJALUKA - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da su za Srbe u Hrvatskoj predstojeći izbori prilika da budu bolje politički zastupljeni u Saboru, kao i da izbjegli Srbi iz Hrvatske, koji žive u Republici Srpskoj, ostvare svoja prava.

Pupovac je nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci rekao da je to prilika i za jačanje političkog uticaja Srba u Hrvatskoj, ali i za jačanje najsnažnije srpske stranke u toj zemlji.

On je dodao da SDSS izlazi na izbore sa ciljem da osvoji tri mandata u 12. manjinskoj izbornoj jedinici, ali da, kao i na prošlim izborima, u devetoj izbornoj jedinici osvoji bar jedan redovni mandat u "utakmici" sa svim drugim političkim strankama.

"Za nas je taj mandat velik kao što je za velike stranke velika izborna pobjeda, jer na taj način osvajamo bar jedan mandat više od onoga što nam je garantovano i probijamo zid političke getoizacije u koju nas je doveo politički sistem u Hrvatskoj", naglasio je Pupovac.

Prema njegovim riječima, taj mandat bi značio otvaranje procesa oslobađanja u političkim odnosima, zbog čega je podrška predsjednika RS SDSS-u ne samo podrška jednoj specifičnioj stranci, već podrška srpskoj zajednici da preko te stranke ostvari ono što joj pripada.

Upitan da li će SDSS biti dio vladajuće koalicije, Pupovac je odgovorio da je za tu stranku u ovom trenutku najvažnije da realizuje svoj cilj "tri plus jedan", dok će se o učešću u vladajućoj koaliciji raspravljati nakon izbora, ali da će u sljedećem mandatu participacija najjače srpske stranke biti dobra za Hrvatsku, kao što je dobra i za Srbe u Hrvatskoj.

"Mi se 2003. godine nismo nudili tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu nego smo našli rješenje na osnovu zajedničkog interesa, jer je on smatrao da je uključivanje najjače srpske sranke dobro za Hrvatsku, dok smo mi smatrali da je naša participacija u Vladi dobra za Srbe u Hrvatskoj", istakao je Pupovac.

Govoreći o mogućnosti ulaska srpskih predstavnika u Sabor, s obzirom na izmjene ustavnih odredbi koje su garantovale najmanje tri mjesta, lider SDSS-a je rekao da je taj broj mjesta i sada garantovan kao što su ih garantovale odredbe koje je Ustavni sud Hrvatske poništio svojom političkom odlukom, ali da je razlika u modalitetu garancije.

"Razlika je u tome što smo mi za Srbe predvidjeli da budu birani na osnovu opšteg biračkog prava i da nisu svrstani u posebnu izbornu jedinicu i getoizirani u poseban birački postupak, ali da u obračunu mandata bude primijenjen zaštitni mehanizam, da ukoliko se ne pređe izborni prag ne bude zastupljenosti", rekao je Pupovac.

On je dodao da su neke političke stranke htjele svrstati Srbe među dodatne mandate, kao što se radi sa mandatima za Hrvate iz dijaspore i da je takav model za Srbe neprihvatljiv, te da će oni učiniti sve da na sljedećim izborima to primijene.

Pupovac je rekao da su svi Srbi popisani na poseban birački spisak i da će na biračkom mjestu imati mogućnost da glasaju kao građani ili kao pripadnici nacionalne manjine, dodajući da nema uslovljavanja niti prethodnog popisa po kojem lica koja se izjasne kao pripadnici manjine ne mogu glasati za građansku listu ili obrnuto.

Govoreći o odnosima u BiH, Pupovac je naglasio da je za Srbe u Hrvatskoj od velike važnosti da oni budu stabilni.

"Kao što je Hrvatsku teško zamisliti kao stabilnu zemlju bez važne uloge Srba, tako smo uvjereni i da je bez RS stabilizacija prilika u BiH i njeno uključivanje u evropske procese teško zamislivo", rekao je Pupovac.

On je naglasio i važnost rješavanja preostalih statusnih pitanja Srba iz Hrvatske koji žive u RS i BiH, bez obzira da li se radi o imovinskim i penzijskim pitanjima ili državljanstvu, zbog čega je neophodno održavati saradnju sa udruženjima izbjeglih Srba i institucijama RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije