Ex -Yu

SAD čeka rezoluciju o teroristima

SAD čeka rezoluciju o teroristima
SAD čeka rezoluciju o teroristima

VAŠINGTON - Bijela kuća očekuje da će SB UN usvojiti rezoluciju kojom se članice obavezuju da krivično gone svoje državljane koji se priključuju teroristima u drugim zemljama.

Bijela kuća zatražila je danas ovu mjeru o kojoj se, kako kažu, pregovara već nekoliko mjeseci, kao značajan korak u američkoj strategiji protiv ekstremističke grupe Islamska država i drugih militantnih organizacija koje privlače Evropljane i Amerikance u svoju "nasilnu orbitu", prenosi AP.

Međutim, Bijela kuća priznaje da rezolucija UN nema mehanizam koji bi objezbedio njeno sprovođenje, kao i da međunarodna zajednica nema jedinstvenu definiciju o tome šta tačno predstavlja teroristička grupa.

SAD nastoje da međunarodnu zajednicu podstaknu protiv onoga što administracija američkog predsjednika Baraka Obame naziva pretnjom "bez presedana" koju predstavljaju ekstremisti koji hrle ka Siriji i Iraku, podsjeća američka agencija.

SAD i mnoge evropske zemlje već imaju zakone koji im omogućuju da krivično gone svoje građane koji pokušaju, ili uspiju, da otputuju u druge zemlje kako bi se pridružili ekstremističkim grupama.

Rezolucija UN imala bi za cilj da podstakne druge zemlje, kao što su Saudijska Arabija, Katar i Turska, da pojačaju napore kako bi se zaustavio priliv stranih boraca, kao i da olakša razmijenu podataka o putovanjima u cilju ulaženja u trag stranim borcima, naveli su neimenovani zvaničnici.

SAD se, podsjetili su, već više od deset godina suočavaju sa problemom islamskih ekstremista koji odlaze na razna poprišta, uključujući Avganistan, Irak, Pakistan i Jemen, ali pokret od oko 15.000 stranih boraca koji učestvuju u građanskom ratu u Siriji, koji se prelio na Irak, je "bez presedana" i povećava rizik da se neki od njih vrate kući i pokušaju da izvedu terorističke napade.

Očekuje se da će američki predsjednik Barak Obama voditi zasjedanje SB UN koje će početi u srijedu, što bi bilo drugi put da se jedan američki predsjednik nađe u toj ulozi, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije