Ex -Yu

Selaković: U sudovima gotovo milion starih predmeta

Selaković: U sudovima gotovo milion starih predmeta
Selaković: U sudovima gotovo milion starih predmeta

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da u srpskim sudovima ima nešto manje od milion starih predmeta, i da je situacija u sudovima alarmantna.

Selaković je, u skupštinskoj raspravi o novom zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, rekao da ima više od 700.000 predmeta starih od pet do 10 godina, a onih koji su stari više od 10 godina je gotovo 240.000. 

On je naveo da je sporo sudstvo jedan od najvećih problema evropskih država. 

Govoreći o novom zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Selaković je naveo da se predloženim zakonom predviđaju dva pravna sredstva za ubrzanje postupka - prigovor i žalba. 

O njihovoj opravdanosti odlučuju predsjednici sudova, a postupak zaštite prava na suđenje u razumnom roku počinje podnošenjem prigovora.

Vlada Srbije, koja je predložila zakon, navela je u obrazloženju za donošenje ovog zakona da je Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava izgubila mnoge sporove zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Cilj zakona je i da se sudovima omogući fleksibilnost u odlučivanju o pravnim sredstvima kojima se štiti pravo na suđenje u razumnom roku, s obzirom na to da predloženi zakon sadrži usmjerenja za sudove koja obavezno uzimaju u obzir u odlučivanju, nazvana "Mjerila za ocjenu trajanja suđenja u razumnom roku".

Sudovima je dato pravo da, osim određenih, primijene i druga mjerila, shodno okolnostima konkretnog slučaja.

Poslanici će na tokom sjednice parlamenta razmatrati i dopune Zakona o sudijama, izmjene Zakona o privatnom obezbeđenju, kao i o ratifikaciji nekoliko sporazuma i dokumenata.  

Riječ je o sporazumima Srbije i Rusije o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i potvrđivanju Protokola broj 15 kojim se mijenja Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije