Ex -Yu

Šešelj uporedio sebe sa Galilejem

Šešelj uporedio sebe sa Galilejem
Šešelj uporedio sebe sa Galilejem

HAG - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas pred Haškim tribunalom da nije kriv po dopunjenoj trećoj optužnici za nepoštovanje suda i rekao je da mu je zdravlje svakog dana sve gore, jer zapadne obavještajne službe nastavljaju da ga "postepeno ubijaju".

Šešelj je zatražio i da mu pretresno vijeće dozvoli da uoči izbora u Srbiji, zakazanih za 6. maj, omogući da održi konferenciju za štampu za srpske medije putem video veze.

"Ja se izjašnjavam da nisam kriv", rekao je Šešelj pošto ga je sudija Stefan Treksel upitao kako se izjašnjava o krivici po proširenoj optužnici.

Optužnica je dopunjena navodom da je Šešelj odbio da postupi po nalogu raspravnog vijeća od 3. novembra 2011. godine i sa svoje internet stranice ukloni knjige i dokumente u kojima otkriva identitete zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Šešelj je taj nalog Tribunala izjednačio sa nalogom da uništi svoje knjige što, kako je naglasio, nikada neće učiniti.

Upoređujući sebe sa Đordanom Brunom i Galileom Galilejem, Šešelj je kazao da između rimokatoličke inkvizicije i Haškog tribunala nema nikakve razlike i da se od vremena inkvizicije "nije desilo da jedan autor odgovara za veći broj knjiga".

"Ja svojih knjiga neću da se odreknem niti da ih uništim, a njihovo skidanje sa interneta značilo bi uništenje", podvukao je Šešelj.

Optuženi je zatražio izuzeće sudije O-Gon Kvona, tvrdeći da je Kvon potvrdio "lažnu optužnicu" protiv njega za ratne zločine i zatim bio u vijećima koja su ga dva puta "protivzakonito" osudila na 15 i 18 mjeseci zbog nepoštovanja suda.

Šešelj je tvrdio i da je Tribunal "nenadležan" da mu sudi zato što nije osnovan na legalan način.

Ponavljajući da američka, britanska i francuska obavještajna služba "nastavljaju sa akcijom" njegovog "postepenog ubijanja", Šešelj je rekao: "Moje zdravstveno stanje je sve gore i gore", dodajući, međutim, da to nije razlog da ne učestvuje u postupku.

Zatražio je da suđenje bude što prije zakazano zato što "ko zna koliko će ovo još potrajati pre nego što zapadne obaveštajne službe ostvare svoj cilj".

Zahtjev da prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Srbiji održi konferenciju za štampu preko video veze, Šešelj je obrazložio tvrdnjom da, iako je u pritvoru već devet godina i dva mjeseca, ima pravo da se bavi svojom profesijom.

"Moja supruga je predsednički kandidat i mi imamo ogroman interes da se pojavimo u javnosti... To je od ogromnog interesa za SRS, jer bih ja objasnio zašto je važno da se obori postojeći režim, a zašto je još važnije da se spreči jedna izdajnička stranka predvođena Tomislavom Nikolićem da dođe na vlast", kazao je Šešelj prije nego što ga je sudija Treksel prekinuo zato što se upustio u "politički govor".

Zbog odbijanja da ispuni nalog sudija da do 15. jula 2011. godine ukloni pomenute dokumente, optužnica protiv Šešelja je u oktobru prošle godine jednom već dopunjena, a on je u novembru dva puta odbio da se izjasni o krivici poslije čega je sudija Barton Hol u spis, po pravilima suda, uveo da je on izjavio da nije kriv.

Treću optužnicu zbog nepoštovanja suda, Tribunal je protiv Šešelja podigao krajem maja 2011. godine zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige i dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svjedoka.

Početkom jula 2011. Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici.

Oktobarskom dopunom, u optužnicu je uvrštena još jedna Šešeljeva knjiga u kojoj je otkrio imena zaštićenih svjedoka.

Šešelja je Tribunal do sada zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora, a nepravosnažno na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci. Na drugu presudu žalili su se i Šešelj i tužilac, koji je zatražio da kazna bude povećana na tri godine zatvora.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U trećoj optužnici za nepoštovanje suda piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, "koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svjedoka" iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj, na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

"Svojim postupcima i propustima Šešelj je počinio djelo nepoštovanja suda tako što je svjesno i namjerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni povjerljive dokumente sa svoje intenet stranice uprkos nalozima Tribunala", piše u jedinoj tački optužnice.

U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine očekuje se presuda. Tužilaštvo je u martovskoj završnoj riječi zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud objelodanio optužnicu protiv njega.

Poslije jednog neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije