Ex -Yu

Simić: Slede iznenađenja iz Brisela o Vojvodini

Simić: Slede iznenađenja iz Brisela o Vojvodini
Simić: Slede iznenađenja iz Brisela o Vojvodini

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka /FPN/ u Beogradu Predrag Simić ocijenio je u izjavi za Srnu da će u Srbiji mnogi biti iznenađeni zahtjevima iz Brisela u vezi s Vojvodinom.

"Osnova će biti Ustav iz 1974. godine, ali ne treba isključiti da se mogu pojaviti i neki drugi zahtevi", rekao je Simić povodom izjave izvjestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina da je sada trenutak za otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine.

Simić, koji je  i stručnjak za međunarodne odnose, smatra  da Kacinova izjava nije iznenađenje  i da je "jedino neočekivano to što se otvara pitanje Vojvodine, a ne dejtonske BiH, jer se očekivao drugi redoslijed".

On je ocijenio da postoji još jedan "katalog pitanja" koja će se prije ili kasnije otvarati u toku pregovora Srbije sa EU o članstvu.

"U krajnjoj liniji, mislim i da nedavna odluka Evropskog parlamenta o mehanizmu za ponovno vraćanje belog šengena, zapravo, treba samo da posluži kao instrument pritiska na Beograd ne bi li lakše prihvatio zahteve EU koji će dolaziti", rekao je Simić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je juče da će Srbija u procesu pregovaranja sa EU morati da riješi brojna pitanja u vezi s autonomijom Vojvodine.

"Prije svega, radi se o uvođenju adekvatnog stepena autonomije Vojvodine, jer ona ne vodi u dezintegraciju, nego jača državu, potom promjeni Ustava Srbije, donošenju zakona o finansiranju, kao i o ulaganjima u obrazovni sistem i kulturu", rekao je Kacin u Briselu na konferenciji pod nazivom "Vojvodina - Izazovi demokratske konsolidacije autonomije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije