Ex -Yu

Skraćen put do državljanstva Srbije za Srbe z regionu

Skraćen put do državljanstva  Srbije za Srbe z regionu
Skraćen put do državljanstva Srbije za Srbe z regionu

BEOGRAD - Srbima van granica Srbije biće skraćene procedure za dobijanje srbijanskog državljanstva, glavni je zaključak današnjeg susreta Borisa Tadića, predsjednika Srbije, s predstavnicima Srba iz regiona.

Tadić je nakon sastanka u Beogradu rekao da će Srbija preuzeti sve troškove konzularnih taksi kod prijema i otpusta iz srpskog državljanstva za Srbe u zemljama u regionu. On je naveo da je Vlada Srbije time realizovala odluku s prethodne sjednice Savjeta za odnose sa Srbima u regionu, te naglasio da Srbi treba da budu lojalni građani država u kojima žive.

On je poručio da će Srbija nastaviti raditi na unapređenju položaja srpskih zajednica u zemljama regiona, kao i na daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa.

U saopštenju se navodi da su predstavnici Srba iz regiona izrazili zadovoljstvo zbog sticanja statusa kandidata za članstvo u EU i istakli da je napredak Srbije u procesu evrointegracija od velikog značaja za sve države i građane regiona.

Srbija će i dalje raditi na unapređenju položaja srpskih zajednica u zemljama regiona, poručio Tadić

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je nakon sastanka da je, pored odluke o državljanstvu, značajno i traženje da se objavi "bijela knjiga" o suptilnom urušavanju interesa Srba u nekim zemljama. Prema njegovim riječima, na sastanku je konstatovano da ima mnogo suptilnih nastojanja da se majorizuje srpska nacionalna zajednica u nekim zemljama. Konstatovano je da, na primjer u Sloveniji, srpska nacionalna zajednica nema ni status manjine, a sa druge strane u Srbiji i u RS postoji Udruženje Slovenaca bez ikakvih ograničenja.

On je ocijenio da su dosadašnje prakse uzrokovale zastoj u dobijanju državljanstva Srbije za građane RS i da će unapređenje procedure to značajno poboljšati.

"Mi tražimo da se bitno poboljšaju procedure za dobijanje državljanstva, potpisivanjem sporazuma o dvojnom državljanstvu Srbije i ostalih zemalja u regionu", rekao je Dodik.

Petar Đokić, predsjednik SP, je rekao da je sastanak ispunio sva očekivanja, i izrazio zadovoljstvo zbog rješavanja pitanja dvojnog državljanstva u smislu pojednostavljenja i pojeftinjenja procedura.

"Vrlo je značajno da Srbija kao matica i dalje djeluje i okuplja Srbe. Podržavamo aktivnosti koje je predsjednik Tadić pokrenuo na tom planu. Moram da priznam da u svemu tome i RS ima izuzetno važno mjesto. Poslije Srbije organizaciona jedinica koja ima sva obilježja državnosti je RS i svi Srbi prisutni iz regiona s velikim poštovanjem prate ono što RS radi na afirmaciji sopstvenog identiteta i zaštiti svog prava i prostora na kojem Srbi žive", rekao je Đokić.

Značajno je i traženje da bude objavljena "bijela knjiga" o suptilnom urušavanju interesa Srba u nekim zemljama

Iz RS sastanku su prisustvovali i Pantelija Đurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, Draško Milinović, šef Kabineta Predsjednika RS, kao i Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

Na sastanku su bili i predstavnici Srba iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Rumunije, Albanije i Mađarske.

SNSD i DHSS ostaju prijatelji

SNSD i Demohrišćanska stranka Srbije imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon posjete toj stranci u Beogradu.

On je toj stranci poželio uspjeh na predstojećim izborima u Srbiji i trajanje na političkoj sceni. Ističući da je došao u namjeri da potvrdi prijateljstvo sa DHSS-om, Dodik je rekao da je ova partija uvijek bez ikakve zadrške podržavala napore RS da izgradi svoje potencijale, i napomenuo da su u periodu kada je pokojni lider DHSS-a Vladan Batić bio ministar pravde Srbije napravljeni najznačajniji koraci da se definišu ti mogući okviri saradnje, koji i danas traju.

Olgica Batić, predsjednik DHSS, je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je ta stranka postala članica koalicije koju će na predstojećim izborima predvoditi Demokratska stranka, te najavila dalju saradnju sa SNSD-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije