Ex -Yu

Slovenci ljuti na Amerikance zbog spora sa Hrvatima

Slovenci ljuti na Amerikance zbog spora sa Hrvatima
Foto: Ilustracija | Slovenci ljuti na Amerikance zbog spora sa Hrvatima

LJUBLJANA - Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec prenio je američkim senatorima nezadovoljstvo povodom stava Vašingtona u sporu Slovenije sa Hrvatskom.

SAD zauzimaju poziciju da je granični spor dvije zemlje bilateralno pitanje i ne žele da se opredjele za zastupanje interesa bilo koje od dvije strane.

Erjavec je u razgovoru sa senatorima na Brdu kod Kranja rekao kako je stav slovenačke vlade da se tu radi o pitanju poštovanja međunarodnog prava i odluke koju je donio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje jer je Slovenija "kontaminirala sud", prenijela je agencija STA. 

Što se tiče granice između Slovenije i Hrvatske, kazao je senatorima Erjavec, tu je arbitražni sud donio konačnu presudu o kopnenoj i morskoj granici ponovivši više puta izrečen stav da će Slovenija odluku arbitara poštovati i da to očekuje i od Hrvatske. 

Senatorima, koji su u posjeti Sloveniji nakon Hrvatske, slovenački ministar je rekao da način rješenja slovenačko-hrvatskog graničnog pitanja može biti model i za druge granične sporove u regionu jer su sređene granice jedan od elemenata za jačanje stabilnosti, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije