Ex -Yu

Slovenija zbog štediša Ljubljanske banke blokira ulazak Hrvatske u EU?

Slovenija zbog štediša Ljubljanske banke blokira ulazak Hrvatske u EU?
Slovenija zbog štediša Ljubljanske banke blokira ulazak Hrvatske u EU?

Slovenski ministar vanjskih poslova potvrdio je u intervjuu za list "Večer" kako će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ukoliko Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke. Radi se o otprilike 545 miliona njemačkih maraka koje su devizni štediše prenijeli na domaće banke, a Zagrebačka i Privredna banka sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.

"Postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira ugovor ako Hrvatska pitanje Ljubljanske banke ne bude htjela rješavati u okviru nasljedstva", potvrdio je Erjavec u intervjuu.

Da slovenski saborski zastupnici, čijom će se dvotrećinskom većinom odlučivati o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske, ne planiraju pristati na ikakvu isplatu novca potvrđuje i ranije izjava neimenovanog izvora iz tamošnje vlade, koji je takođe izjavio kako je moguće da će Slovenija iskoristiti problem s Ljubljanskom bankom kao izgovor za nepotpisivanje ratifikacije.

Ministrica Vesna Pusić uoči odlaska u Brisel komentarisala je za Media servis izjavu slovenskog kolege Erjavca i mogućnost da situacija oko Ljubljanske banke oteža ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Ističući važnost hrvatsko-slovenskog partnerstva u okviru EU, smatra da vezivanje dva odvojena procesa ne bi donijelo ništa dobroga.

"U ovom trenutku bi bila jedna neobično važna i pozitivna poruka, a mislim i izvedivo da Slovenija s jedne strane krene s procesom ratifikacije pristupnog ugovora, a s druge strane, da rješavamo ono što smo se dogovorili da ćemo rješavati i gdje smo uostalom mi kao hrvatska strana i predložili neki pomak temeljem kojeg su sada i s jedne i druge strane imenovani financijski stručnjaci, koji bi trebali predložiti neka rješenja i hrvatskoj i slovenskoj Vladi", istaknula je Pusić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije