Ex -Yu

Spasilac koji je tragao za Dankom: Ne smemo 100 posto tvrditi da nije u pretraženom delu

Spasilac koji je tragao za Dankom: Ne smemo 100 posto tvrditi da nije u pretraženom delu
Foto: Tanjug/AP | Spasilac o potrazi za Dankom (2): Ne smijemo 100 posto tvrditi da nije u pretraženom dijelu

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom djevojčicom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani.

“Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu”, napominje Ševković.

Policija, spasioci i građani tragali su 27 sati za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko Polje kod Bora, a policija je sinoć saopštila da obustavlja pretragu terena, jer sve ukazuje na to da se djevojčica ne nalazi na tom području površine 10 kvadratnih kilometara.

"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković, jedan od spasilaca GSS koji je sve vrijeme bio na terenu.

Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija, ističe Ševković.

Mještani su, dodaje, bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, gdje nisu dobili naređenja.

"Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu", napominje Ševković.

Koliko je sigurno da se dete ne nalazi u pretraženoj oblasti

Upitan u kojoj mjeri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dijete ne nalazi u toj oblasti, navodi da se uvijek mora ostaviti vjerovatnoća od 10 odsto da je drugačije.

“Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji tih nekih pet do deset odsto verovatnoće, koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo", navodi Ševković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije