Ex -Yu

Srbija: Izlile se rijeke, vanredno u Čačku, Lučanima i Arilju (VIDEO)

Srbija: Izlile se rijeke, vanredno u Čačku, Lučanima i Arilju (VIDEO)
Srbija: Izlile se rijeke, vanredno u Čačku, Lučanima i Arilju (VIDEO)

BEOGRAD - Nakon izlijevanja rijeka na teritorijama opština Čačak, Lučani i Arilje proglašena je vanredna situacija. Vodeni tokovi i dalje rastu. Problemi i u požeškom kraju.

U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta,nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice oštećene.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice. Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zasjeda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Teška situacija je u Čačku, tačnije kod Preljine, gde je reka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano oko 15 osoba, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Štab za vanredne situacije proglasio je jutros vanredno stanje u Čačku zbog poplava koje su ugrozile grad i okolna sela, rekla je agenciji Beta načelnica štaba Bojana Ikodinović. Ona je rekla da su najugorženija sela Konjevići i Preljina zbog izlivanja reke Čemernice i da je počela evakuacija tog stanovništva. Takođe su poplavljena i sela Vranići, Milićevci i Gornja Gorevnica.

Do poplava je došlo zbog velike količine kišnih padavina. Prema riječima Bojane Ikodinović, noćas je palo oko 80 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić u toku je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku zbog problema sa vodostajem iznad nasipa kod Preljine.

"Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključe, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu", istakao je Marić.

Prema njegovim riječima trenutno je u tom delu Srbije najkritičnije, dok je sinoć to bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba.

Kada je reč o ostatku Srbije vodostaj raste na velikim rekama, ali, kako je objasnio Marić, to je u granicama redovne odbrane od poplava zbog čega ne bi trebalo da se očekuju veliki problemi.

U Kosjeriću, Arilju i Čačku radi se o pritokama i bujičnom vodotokovima, na šta je Sektor za vanredne situacije u petak upozorio sve opštinske štabove.

"Poslednja informacija je da je palo oko 80 oko litara po kvadratnom metru, dok je prognoza bila da će na nekim mestima biti svega 50 litara po kvadratnom metru. Imamo ono na šta smo upozoravali. To vam govori i da nikada ne možete do kraja da se oslonite samo na prognozu, već morate da budete i na terenu da pomognete ljudima", rekao je Marić.

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović, u izjavi za Glas zapadne Srbije, apelovala je na stanovnike Konjevića i Preljinske baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reča u Gornjoj Gorevnici.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot.

Više od 1.500 potrošača u Novoj Varoši je bez struje jer je van sistema više od 30 trafostanica, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu.

Krizni štab za vanredne situacije u Peći odlučio je da danas ne bude nastave u školama zbog obilnih padavina koje su otežale kretanje ljudi.

Portparol kriznog štaba Engelbert Zefaj je za prištinsku agenciju Kosovapres izjavio da je sadašnje stanje rezultat padavina, ali i infrastrukture koja nije u stanju da se suoči sa tom količinom vode.

Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji u Lučanima je doneo u ranim jutarnjim satima nakon izlivanja reke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke reke, javlja RTS.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice je obustavljen.

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta.

Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Na teritoriji opštine Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovu.

Osnovna škola u Lučanima danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas ni sutra. JP "Rzav" nije u mogućnosti da vrši redovno snabdevanje građanstva vodom.

Ekipa hitne pomoći i pedijatrija je organizovana u prostorijama Doma kulture u Lučanima. Očekuje se dolazak Predraga Marića načelnika Republičkog centra za vanredne situacije.

Kiša koja je padala jakim intenzitetom u požeškom kraju, dovela je do izlivanja bujičnih potoka, ali i rijeka u tom kraju.

Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, a prave razmere štete još nisu utvrđene.

Zbog obilnih padavina u bajinobaštanskoj opštini, pokrenula su se klizišta, nabujale su Pilica i Rogačica, pa je nekoliko kuća u selu Višesava potopljeno i oštećene saobraćajnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije