Ex -Yu

Srbija dobila novi parlament

Srbija dobila novi parlament
Srbija dobila novi parlament

BEOGRAD - Narodni poslanici Skupštine Srbije položili su danas zakletvu, pošto im je prethodno potvrđen je mandat, čime je parlament konstituisan.

Kolegijum Skupštine razgovarao je o mogućnosti rotiranja na mjestu predsjednika parlamenta u naredne četiri godine, a konačna odluka o toj ideji, koju su neki poslanici oijcenili kao unaprijeđenje srpskog parlamentarizma a neki kao nepraktično, biće poznata  do ponedeljka, budući da bi predsjednik parlamenta trebalo da bude izabran 23. aprila.

Sekretar skupštine Jana Ljubičić, kao izvjestilac Verifikacione komisije, rekla da je Izveštaj RIK saglasan sa uverenjima svih 250 poslanika.

Poslanik DS Dragan Šutanovac izjavio je da parlamentarna većina treba da da predsjednika parlamenta, da Srbija nema vremena za eksperimentisanje i da nigde na svijetu ne postoji praksa rotiranja predsjednika.

Poslanik PUPS Momo Čolaković izjavio je da ima rezerve u vezi sa idejom o rotiranju predsjednika u parlamentu, da vjeruje da to nije dobra ideja i da nije predviđena Ustavom i zakonima.

Poslanik Nove demokraste stranke Marko Đurišuć rekao je da će ta stranka anazirati ideju rotiranja na mjestu predsjednika parlamenta.

Potpredsjednica SPS i dosadašnja šefica poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Dijana Vukomanović izjavila je da je ideja o rotirajućem predsjedniku parlamenta znak dobre volje SNS da demokratizuje parlament i ojača kontrolnu funkciju te institucije.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da mu do sada nije ponuđeno da bude predsjednik skupštine, ali da je spreman da pomogne ukoliko to bude trebalo, jer nije dobro da iz jedne stranke budu predsjednik, premijer i predsjednik skupštine.Dosadašnji šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je novinarima nakon Kolegijuma da su danas šefovi poslaničkih grupa iznosili argumentaciju za i protiv ideje da se u naredne četiri godine, nakon godinu dana mijenja predsjednik parlamenta, ali da se nisu o tome izjasnili.

Babić očekuje da će više detalja biti poznato narednih dana, a da će do ponedjeljka posao biti završen budući da je planirano da novi predsjednik parlamenta bude izabran 23. aprila.

Na pitanje da li je već dogovoreno da prvi predsjednik parlamenta bude lider LSV Nenad Čanak, Babić je rekao da nije bilo riječi o personalnim rješenjima.

Sjednicom parlamenta predsjedavao je najstariji poslanik, iz koalicije SPS-PUPS-JS Milan Korać, a pomagali su mu četiri najmlađa - Katarina Šušnjar iz SNS, Nevena Stojanović ispred koalcije SPS-PUPS-JS, Jovana Jovanović iz DS i Aleksandar Senić iz NDS.

 Za predsjedavajućim stolom je bio i zamjenik generalnog sekretara parlamenta Radoslav Vujović, a od ukupno 250 poslanika sjednici je prisustvovalo 245.

Među onima koji nisu došli u zdanje na Trgu Nikole Pašića su lider naprednjaka Aleksandar Vučić, predsjednik PUPS Jovan Krkobabić, Srđan Dragojević iz SPS i Miodrag Rakić iz NDS.

Himnu „Bože pravde“ kojom je počela sjednica većina poslanika nije pjevala.

Nakon otvaranje sjednica i potvrđivanja mandata novi poslanici su položili sljedeću zakletvu: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

U naredne četiri godine na Trgu Nikole Pašića sjedeće poslanici sa sedam izbornih lista, a najviše klupa pripašće naprednjacima i strankama koje su sa njima na zajednickcoj listi izašli na izbore 16. marta - 158.

Iza njih najviše mjesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Predsjednik 23. aprila  

Izbor predsednika parlamenta trebalo bi da uslijedi 23. aprila, da bi potom novi kabinet u Nemanjinoj 11 položio zakletvu četiri dana kasnije.

Sjednica parlamenta na kojoj će biti izabran novi predsjednik skupštine biće, prema najavama, nastavljena nakon Vaskrsa, 23. aprila. Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedjelju, 27. aprila.

Prema Poslovniku o radu, prijedlog kandidata za predsjednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsjednika. O prijedlogu se otvara pretres, nakon čega predsjedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Prije pristupanja izboru predsjednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom. Za predsjednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsjednika na predlog predsjednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsjednika.

U novom sazivu lideri 12 stranaka

U novom skupštinskom sazivu, čije konstituisanje počinje danas, poslaničku zakletvu položiće i predsednici 12 stranaka sa ukupno sedam izbornih lista.

 Bar u prvim danima novog skupštinskog saziva u poslaničkim klupama sjedeće lideri SNS Aleksandar Vučić, SPS Ivica Dačić, Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Mjesto u velikoj sali Doma Narodne skupštine rezervisali su i predsjednici DS Dragan Đilas, JS Dragan Marković, Nove stranke Zoran Živković, Zelenih Srbije Ivan Karić, Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, DHS S Olgica Batić.

U poslaničke skamije vraća se i predsednik LSV Nenad Čanak, tu će biti i lideri SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

Dok će većina, pošto položi zakletvu, nastaviti poslanički posao, nekolicima lidera stranaka će uskoro promeniti adresu.

Oni koji iz zakonodavne budu prešli u izvršnu vlast, na ministarsku ili neku drugu funkciju, najprije će morati da daju ostavku na poslaničku.

U poslaničkim klupama neće sjedeti predsednici NDS Boris Tadić, SPO Vuk Drašković, SDPS Rasim Ljajić i Nove Srbije Velimir Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije