Ex -Yu

Šta će sve Vojska Srbije pokazati na paradi; Striži spremni za akrobacije

Šta će sve Vojska Srbije pokazati na paradi; Striži spremni za akrobacije
Foto: Ilustracija | "Striži", migovi...šta će sve Vojska pokazati

BEOGRAD - Proba za vojnu paradu koja će biti održana 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda održana je na aerodromu u Batajnici.

Prikazano je nekoliko pokaznih vježbi antiterorističkih operacija, zatim nalet aviona, kao i defile vojske, ali i borbenih i policijskih vozila, navodi Sputnjik.

Prilikom vježbi prikazano je prinudno uzemljenje aviona koji su oteli teroristi, prilikom čega se zamišljeni pilot katapultirao. Sljedeća faza podrazumijevala je akciju traganja i spasavanja pilota, nakon čega su teroristi zauzeli improvizovane objekte po aerodromu.

Posljednja faza podrazumijevala je rješavanje talačke krize, a prikazana su dejstva specijalnih jedinica koje je diverzantskim prepadom sa zemlje i iz vazduha rešavaju

Probi vojne parade u utorak nisu mogli da prisustvuju građani, ali su novinari mogli da zabilježe kadrove vazdušnog desanta, naleta aviona Mig-29, "morava" i "lasta", kao i defile oklopnih vozila srpske vojske i policije.

Probi su prisustvovali i general Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je iskoristio priliku da pozove sve građane da dođu u petak, uveličaju proslavu i, kako je rekao, "vide koliko su napredovale njihova zemlja i vojska".

U Beograd su u utorak stigli i piloti ruske akro-grupe "Striži", Vulin je najavio da će oni 20. oktobra izvesti dio svog programa, od čega neke tačke prvi put van teritorije Rusije. Iako su stigli nešto prije početka probe parade, "Striži" u njoj nisu učestvovali.

Novinarima se obratio se i rukovodilac prikaza "Sloboda 2017", brigadni general Duško Žarković, koji je rekao da je ljudstvo izuzetno motivisano i da će biti opremljeno najsavremenijom opremom.

"Moći će da se vidi ljudstvo iz projekta 1.500 sa savremenom opremom, borbena sredstva i avioni MiG-29. Biće realizovana i vježba uz učešće pripadnika specijalne brigade, kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva", rekao je Žarković.

On je dodao da će u programu učestvovati 30 vazduhoplova, kao i da će u jednom od hangara biti izložena sva sredstva naoružanja Vojske Srbije koja će posjetioci moći da razgledaju. 

 

 

 

Najbolji piloti ruskih "migova" spremni za akrobacije na nebu

"Striži" potpukovnik Sergej Osjajkin kaže za RTS da će program biti zanimljiv i potpuno drugačiji.

Kako RTS prenosi, "Striži" je avio-akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije i formiran je 6. maja 1991. godine u sastavu 234. Gardijskog vazduhoplovnog Proskurovskog puka.

Ta grupa je sastavljena od najboljih pilota koji lete na avionima "mig 29", a smještena je u vazduhoplovnoj bazi Kubinka, 60 kilometara od Moskve.

Sa dva aviona više nego 2014. godine, beogradska publika videće niz atraktivnih figura i formacija, petlji i prestrojavanja, najavljuju ruski piloti. Pri izvođenju akrobatskih figura interval između aviona u formaciji je jedan metar, a rastojanje svega tri metra.

 

Vođa akro-grupe "Striži" potpukovnik Sergej Osjajkin kaže da su dodati neki elementi koje je moguće izvesti samo u borbenim letjelicama.

- To su okreti uz korišćenje forsaža koji se ne mogu izvesti na školskim avionima. Posebne kose petlje, figure s prestrojavanjem pri dizanju letjelica. Mislim da će biti zanimljivo, a program potpuno drugačiji - navodi Osjajkin.

Od osnivanja 1991, izvodili su akrobacije i sa drugim akro-grupama, prije svega sa "Ruskim vitezovima".

- Imamo program koji na devet aviona izvodimo zajedno s 'Ruskim vitezovima'. Nadam se da će doći trenutak kad će i Srbija imati takvu svoju akrobatsku letačku grupu. Sa ogromnim zadovoljstvom bismo letjeli zajedno s našim srpskim prijateljima. Mislim da će tako i biti, zaista se nadam tome - ističe Osjajkin.

 

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije