Ex -Yu

Stanković: Nije moguće odvojiti pitanje Kosova i EU

Stanković: Nije moguće odvojiti pitanje Kosova i EU
Stanković: Nije moguće odvojiti pitanje Kosova i EU

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocijenio je danas da je posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel pokazala da proces evropskih integracija Srbije nije odvojen od rješavanja kosovskog pitanja i da se od Beograda očekuje nastavak pregovora s Prištinom i postizanje praktičnih rješenja.

Stanković je istakao da je poslije današnje posjete Merkelove Beogradu jasno da se proces evropskih integracija i rješavanje kosovskog pitanja ne može voditi na dva odvojena kolosijeka, kao što je aktuelna vlast do sada ubjeđivala građane Srbije.

"Od Srbije se ne traži formalno priznanje Kosova, ali je važno postizanje praktičnih rešenja i nastavak dijaloga sa Prištinom", kazao je Stanković.

On smatra da Beograd može da se nada statusu kandidata za članstvo u EU, ali da od pregovaračkog procesa sa Prištinom zavisi to kada će Beograd dobiti datum početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, nakon današnje posjete Merkelove i razgovora sa predstavnicima državnog vrha Srbije, jasno je da je Kosovo tačka sporenja za Berlin i Beograd i da je pitanje kako će te razlike biti prevaziđene.

"Da bi se ove jasne razlike prevazišle potrebno je veliko političko i diplomatsko umeće Beograda", kazao je Stanković i dodao da će se i predizborna kamanja za predstojeće izbore u Srbiji upravo lomiti oko evropskih integracija i spremnosti na ustupke po pitanju Kosova.

Stanković je ipak ukazao da, iako Kosovo sada isplivava kao ključno pitanje u pridruživanju Srbije EU, to ne isključuje neophodnost unutrašnjih reformi i dostizanje evropskih standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije