Ex -Yu

Štrbac: Položaj Srba u Hrvatskoj biće sve gori

Štrbac: Položaj Srba u Hrvatskoj biće sve gori
Štrbac: Položaj Srba u Hrvatskoj biće sve gori

BEOGRAD- Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac upozorio je da se položaj Srba u Hrvatskoj pogoršava u svakom pogledu i da će biti sve gore, posebno što je ovo izborna godina u toj zemlji.

Štrbac je napomenuo da je očekivao da u hrvatskom društvu počne katarza i pročišćenje, i da će se Hrvati konačno početi ponašati dostojanstveno u vezi sa obilježavanjem akcije "Oluja", ali se to nije dogodilo.

"Očigledno da nije tako, do sada su imali jedan dan slavlja, sada dva i najavljuju obilježavanje `Oluje` u svim gradovima", rekao je Štrbac za RTS, povodom odluke Hrvatske da 20 godina od akcije "Oluja" obilježava dva dana.

On je dodao da ne očekuje da EU izvrši pritisak na Hrvatsku tim povodom jer će uskoro biti dvije godine od njenog članstva.

Prema njegovim riječima, položaj Srba u Hrvatskoj se pogoršava u svakom pogledu, u medijima, na sportskim takmičenjima, a loši odnosi prema Srbima su konstantni.

"Na odnosu prema Srbima dobijaju se i gube izbori u Hrvatskoj... Godina 2014. je mnogo gora za Srbe nego godina pred ulazak Hrvatske u EU. Zabilježeno je više od 82 prekršaja, zločina, govora mržnje, fizičkih napada prema Srbima", rekao je Štrbac.

Vlasti Hrvatske odlučile su da će 20 godina od akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" biti obilježavano dva dana - vojnom paradom u Zagrebu 4. avgusta i centralnom proslavom 5. avgusta u Kninu.

 

 

 

Hrvati "Oluju" slave kao dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dok je Srbi obilježavaju kao dan svog stradanja i progona, kada je ubijeno ili nestalo gotovo 2.000 Srba, a 220.000 ih je protjerano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije