Ex -Yu

Sud u Londonu odgodio odluku o izručenju Todorića Hrvatskoj

Sud u Londonu odgodio odluku o izručenju Todorića Hrvatskoj
Foto: Arhivska fotografija | Sud u Londonu odgodio odluku o izručenju Todorića Hrvatskoj

LONDON - Sud u Londonu odgodio je odluku o izručenju Ivice Todorića. Odluka će biti donesena u ponedjeljak u 12:30 po našem vremenu, objavili su iz Vestminsterskog suda, javlja televizija N1.

Podsjetimo, prošlog utorka je u Londonu održano ročište o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

Tada se očekivalo da će ročište trajati četiri dana, ali je završeno istog dana. Na kraju saslušanja, sudija Ema Arbutmnot je objavila da će odluka o mogućem izručenju Todorića biti objavljena 20. aprila I da će biti uručena Todoriću.

Saslušani svjedoci obrane

Pred Vestminsterskim sudom saslušana su dva svjedoka odbrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama Vil Bartlet te Todorićev advokat Jadranka Sloković.

Todorić je saslušanje pratio u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevodioca.

Todorićev advokat Rosmari Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Bartleta, koji je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih zvaničnika, među njima i sadašnjeg ministra finansija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši zvaničnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Sloković tvrdila da DORH nema čvrste dokaze

Hrvatsku je zastupala advokat Kler Montgomeri koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlet je često na konkretna pitanja odgovarao kako "na tu stvar treba gledati u širem kontekstu".

Na pitanje da li je tačno da Agrokor nije mogao izvršavati svoje finansijske obveze početkom 2017., Bartlet je rekao da je bilo poteškoća s plaćanjem dobavljača, ali da je kompanija imenovala stručnjaka za restrukturiranje.

Nakon Bartleta počelo je saslušanje Todorićeve advokatice Sloković. Todorićeva obrana kroz njeno svjedočenje nastojala je pokazati da Državno tužilaštvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i po godine i da ne bi mogao platiti kauciju za odbranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije