Ex -Yu

Švajcarska zabranila Tompsonov koncert

Švajcarska zabranila Tompsonov koncert
Švajcarska zabranila Tompsonov koncert

ŠLIEREN – Predstavnik švajcarske kantonalne vlade potvrdio je odluku skupštine grada Šlierena od kraja jula kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Tompsona, koji je trebao u tom gradu pored Ziriha biti održan 3. septembra, saopštila je uprava tog grada.

"Organizator koncerta, firma ‘Kroniht’ žalila se na odluku gradske skupštine Šlierena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopšteno je iz gradske administarcije Šlierena.

Predstavnik frime “Kroniht”, izjavio je za Hinu kako razmišljaju o žalbi Upravnom sudu ali da ne polažu puno nade u uspjeh.

"To je politička odluka", rekao je predstavnik te firme.

Iz frime “Kroniht” ranije su se za dnevnik Neue Zuericher Zeitung požalila kako zbog zabrane koncerta trpe financijsku štetu.

Neue Zuericher Zeitung u istom članku navodi kako Tompson uvijek iznova upada u oči zbog ultra-nacionalističkih svjetonazora i veličanja fašističkog režima ustaša.

Grad Šlieren je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

"Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da temeljna prava nisu prekršena", stoji u njihovom saopštenju.

Grad je prvo zabranio nastup Tompsona iz straha zbog bezbjednost te da bi pojedine grupe ili osobe mogle pokušati ometati nastup.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, mladih Socijaldemokratska stranke Švajcarske  koja je i pokrenula postupak zabrane Tompsonovog koncerta.

"Čestitamo gradu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako odbrani demokratske vrjednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu", izjavio je potpredsjednik Mladeži za kanton Ziriha Nina Huesner.

Tompsonu su već i prije u Švajcarskoj, ali i u Njemačkoj bili zabranjivani koncerti zbog opasnosti po javni red i mir.

(Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije