Ex -Yu

Svetozaru Maroviću država uzima pet vikendica i šumu

Svetozaru Maroviću država uzima pet vikendica i šumu
Foto: Ilustracija | Svetozaru Maroviću država uzima pet vikendica i šumu

PODGORICA - Imovina Svetozara Marovića koja je bila blokirana po nalogu Višeg suda i zahtjevu Specijalnog tužilaštva oduzeta je jer bivši potpredsjednik DPS-a nije uplatio u budžet 1,1 milion evra, kako je to bilo predviđeno sporazumom o priznanju krivice, piše Dan.

Marovićev advokat Zdravko Begović kazao je za "Dan" da je rok za uplatu novčanih sredstava istekao 11. septembra.

"Pošto je istekao rok za uplatu novca predviđen sporazumom o priznanju krivice, hipoteka na imovinu moga klijenta je aktivirana i država može na taj način da se naplati. Država Crna Gora upisala je opterećenje od 1.096.481,29 eura radi obezbjeđenja potraživanja po osnovu zaključivanja sporazuma o priznanju krivice", rekao je Begović.

On je dodao da se Marović i dalje nalazi na liječenju u Beogradu i da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano.

Sporazumom o priznanju krivice predviđeno je oduzimanje 11.885 kvadrata šuma, livada i pašnjaka, kao i pet vikendica koje Marovići imaju u Budvi.

Bivši potpredsjednik DPS-a je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio dva sporazuma o priznanju krivice, u kojima je priznao da je bio na čelu budvanske kriminalne organizacije koja je budžet te opštine oštetila za više desetina miliona evra.

Po jednom od tih sporazuma, Marović se obavezao da će odležati 30 mjeseci u zatvoru i uplatiti 50.000 evra u humanitarne svrhe. Drugim sporazumom se obavezao na još godinu i osam mjeseci robije i da državu obešteti sa milion i sto hiljada evra, a u dobrotvorne svrhe da uplati 50.000 evra.

Dio oduzete imovine je u zajedničkom vlasništvu Svetozara Marovića i njegovih srodnika. Na njegovo ime se vodi više od 2.000 kvadrata opterećene imovine.

Hipoteka je bila upisana i na 589 kvadratnih metara šume u Prijevoru.

"Hipoteku prvog reda u iznosu od 1.096.481,39 eura u korist države Crne Gore radi obezbjeđenja potraživanja hipotekarnog povjerioca po osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivice (KI-S. br. 189/15) imenovani je dužan da uplati na račun budžeta Crne Gore u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude, sa zabilježbom zabrane otuđenja, opterećenja i davanja u zakup bez pisane saglasnosti sa dejstvom eksezivnosti hipoteke kao založnog prava, te pristankom na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja i založne izjave UZZ 333/2016, od 9. juna 2016. godine", previđeno je sporazumom.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je zatražilo, a Viši sud i potvrdio, da se blokira dio penthausa mansarda od 193 kvadrata koja je je upisana na ime Miloša Marovića. Riječ je o stanu-mansardi i 287 kvadrata na petom spratu koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata.

U tom stanu ranije su živjeli Svetozar i Đorđina Marović. Blokirano je i izvršenje kupoprodajnog ugovora između Marovića i jedne slovenačke državljanke kojoj je on sredinom jula za 180.000 eura prodao stan od 90 kvadrata kod Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša".

(CDM)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije