Ex -Yu

Tači Merkelovoj: Danke Deutschland

Tači Merkelovoj: Danke Deutschland
Tači Merkelovoj: Danke Deutschland

PRIŠTINA - Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamjenik Hašim Tači obećali su njemačkoj kancelarki da će Kosovo vrlo brzo formirati specijalni sud za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova.

Tači je to napisao na svom Facebook profilu, poslije razgovora sa kancelarkom.

On je takođe naveo da će Kosovo ispuniti uslove koje je Merkelova juče u Berlinu prenijela Mustafi, a riječ je, pored formiranja specijalnog suda, i o obavezi nastavka dijaloga sa Beogradom i potrebe kompromisa.

"Nastavićemo da budemo konstruktivni i usmjereni na dijalog Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, o  postizanju novih sporazuma", napisao je Tači, uz poruku "Danke Deutschland".

Zahvalnost Njemačkoj objašnjava činjenicom da Njemačka ostaje vodeći partner Kosova.

Tači kaže i da je razgovor sa Merkelovom za njega bila čast, da je razgovor bio vrlo srdačan, kao i radni ručak, te dodao da su njemačku kancelarku uvjerili da će Priština vrlo brzo osnovati specijalni sud.

"Takođe, smo razgovarali i o inicijativi kancelarke Merkel, tzv. Berlinski proces, koji podržava približavanje zemalja zapadnog Balkana putem ekonomskog razvoja. Tražili smo kancelarkinu podršku i u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovare i za ubrzavanje procesa učlanjenja Kosova u EU", naveo je Tači na svom Facebook profilu.

Mediji u Prištini navode da je susret između Merkelove i Tačija namjerno bačen u sjenku sastanka kosovskog premijera Mustafe sa njemačkom kancelarkom, što je objašnjeno "nelagodom", koju njemački zvaničnici osjećaju znog mogućih posljedica izvještaja Dika Martija na dalju karijeru nekadašnjeg političkog lidera OVK. 

Merkelova i Tači su razgovarali "na marginama" berlinskih sastanaka Mustafe, a Tači je, poslije razgovora, obećao Merkelovoj da će Priština ostati "konstruktivna" u dijalogu sa Beogradom, što je jedan od tri zahtjeva koje je njemačka kancelarka ispostavila delegaciji Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije