Ex -Yu

Traže da se kulturno blago ne vraća u Hrvatsku dok se Srbi ne vrate

BEOGRAD - Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske negodovala je zbog inicijative hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da vraćanje umjetničkih dijela bude dio pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.

Izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske, kako navode, zastupaju stanovište da se kulturno blago ne vraća prije nego što se stvore uslovi za normalan život, obnove porušene i crkve i vrate protjerani Srbi.

"Hrvatska ne poštuje ni manjinski zakon koji je sama donijela, da treba sačuvati manjinska prava Srba, pravo na pismo-ćirilicu. Zato će oni koji donesu odluku da se kulturno blago vrati preuzeti na sebe i odgovornost od njegovog daljeg propadanja i nestanka", navodi se u saopštenju.

Oni navode da su očekivali da će nakon ulaska Hrvatske u EU biti zaustavljeno svojatanje srpske kulturne baštine i dodaju da je tokom rata u Hrvatskoj iz srpskih crkava i manastira nestalo oko 7.000 ikona, od kojih se neke i sada prodaju na crnom tržištu i van Hrvatske.

Osim ikona i bogoslužbenih predmeta uništen je najveći dio spomeničke građe, među kojom i 3.000 spomenika NOB-a, koji su uglavnom vezani za antifašističku borbu Srba.

"Ovakvo plansko uništavanje kulturne baštine ne bi mogao izdržati ni brojniji narod od Srba koji su gotovo fizički nestali sa prostora na kojima su vjekovima živjeli. Nisu samo u pitanju ikone, nego i bogoslužbene knjige, arhivska građa i sve ono što je pripadalo Srbima", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije