Ex -Yu

Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok
Foto: Pixabay | Tri mladića iz BiH otišli u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

POŽEGA - U središte za obuku pješadije i oklopnih vozila u kasarni 123. brigade u Požegi na dobrovoljno vojni rok stiglo je 107 osoba i među njima su i trojica mladića iz Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem ugovora o dobrovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osnovna obuka vojnih vještina, koja će trajati osam sedmica.

Nakon zaduživanja opreme regruti će biti raspoređeni u jedinice i pod budnim okom instruktora i komadanata započinju osposobljavanje.

Prve dvije sedmice posvećene su uvođenju i prilagođavanju na vojno okruženje, a nakon polaganja svečane zakletve slijedi glavna obuka. Ona obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadatke u realnim uslovima, a na kraju pet sedmica objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.  Na kraju će biti ocijenjeni, nakon čega slijedi takmičenje za najboljeg vojnika.

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri.

"Vojnici koji se po završetku obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici rezervnog sastava", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane  Hrvatske, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije